Novosti

Politika

U Saboru ništa neće biti isto

Katarina Peović (Radnička fronta), Sandra Benčić (Možemo!), Rada Borić i Nenad Klapčić (Nova ljevica) najavljuju zajednički izlazak lijevih stranaka na parlamentarne izbore. ‘Nakon našeg ulaska u Skupštinu Grada Zagreba, ništa više nije bilo isto. Tako će biti i kada uđemo u Sabor’, kaže Rada Borić

Tj392l6knhwmtzlgvubl288xpb8

Možemo!, Nova ljevica i Orah dobili su lani 1,79 posto na europskim izborima (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Iako još formalno nisu raspisani, izvjesno je da će se izbori za Hrvatski sabor održati ovog jula, a za njih se pripremaju i stranke ljevice koje su od prije koju godinu počele postizati vidljivije izborne rezultate. Veliki uspjeh postigla je 2017. lista koju su činili Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Radnička fronta (RF) i Za grad, kada je na izborima za Gradsku skupštinu Zagreba osvojila 24.706 glasova (7,64 posto) i ostvarila četiri mandata. U sinergiji s nezavisnim zastupnicima, ta se grupacija pretvorila u snažan i glasan pokret otpora aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću i strankama koje su s njim interesno spregnute. Neke pouke ljevica je mogla izvući iz lanjskih izbora za EU parlament gdje lijeve liste nisu nastupile zajedno. Tada je lista koju su činile platforma Možemo, Nova Ljevica i Orah osvojila 19.313 ili 1,79 posto glasova birača, a Radnička fronta u koaliciji sa Socijalističkom radničkom partijom (SRP) 2.645 ili 0,24 posto glasova. Nekoliko mjeseci kasnije na predsjedničkim izborima Katarina Peović je kao kandidatkinja RF-a i SRP-a te uz podršku Nove ljevica osvojila 21.400 glasova, prije svega na području Zagreba, Pule i Rijeke. Možda je od broja glasova bila značajnija njena medijska zapaženost s obzirom na njene poruke i zalaganje za demokratski socijalizam 21. vijeka, što je u Hrvatskoj još neuobičajeno, pa i heretički.

Postoje i druge organizacije s kojima smo u komunikaciji. Tu svakako ubrajamo dosljednu antifašističku stranku SDSS, kao i SRP s kojim smo odlično surađivali, kaže Katarina Peović

Osim tih izbornih iskustava, vjetar u leđa okupljanju moderne ljevice daju i nedavni protesti protiv Bandića. Osnovu za okupljanje lijevo-zelene koalicije, kako kažu naši sugovornici, činile bi platforma Možemo! i stranke koje tvore Lijevi blok u zagrebačkoj Skupštini, a u toku su pregovori s drugim zainteresiranim listama i pojedincima.

- Nova ljevica se već priprema za svoje prve parlamentarne izbore i na njima će sudjelovati sa strankama s kojima je do sada ostvarila uspješnu suradnju na lokalnoj razini, radom u Skupštini Grada Zagreba - kaže nam Rada Borić koja smatra da je pred glasačima neravnopravna izborna utakmica jer su još uvijek na snazi mjere u sprečavanju pandemije, što odgovara HDZ-u.

Važna su iskustva koja su stečena na lokalnim i europskim izborima jer se naučilo kako se politikom ‘odozdo’ mogu postići rezultati.

- Građani su se osvjedočili da se pojavila politička opcija koja ima znanja, odlučnosti i borbenosti, kao i da sami imaju mogućnost aktivno sudjelovati u mijenjanju politika. Kao Klub lijevog bloka zajednički djelujemo u Skupštini Grada Zagreba zagovarajući interese građana, a redovno surađuju i vijećnice i vijećnici gradskih četvrti i mjesnih odbora. Upravo ta razmjena iskustava, razvijanje strategija i rješenja za probleme građana, suradnja s građanima, najbolji je rezultat zajedničkog djelovanja i garancija za uspjeh na dulji rok. Nakon našeg ulaska u Skupštinu Grada Zagreba, ništa više nije bilo isto. Tako će biti kada nam građani daju priliku da uđemo u Sabor. Za nas je presudno da moguću koaliciju ne čine stranke koje su već participirale u izvršnoj vlasti ili sudjelovale u ekonomskom i društvenom devastiranju Hrvatske - podvlači Rada Borić.

Ona dodaje da buduća koalicija planira izići na izbore u onim izbornim jedinicama za koje ima najviše izgleda za ostvarenje dobrog rezultata, tamo gdje ima odlične kandidate i ljudske i financijske resurse za ostvarivanje i provođenje kampanje.

- Računamo na glasače ljevice, one birače kojima je važan održiv ekonomski razvoj, ali i poštivanje prava potplaćenih i danas već prekarnih radnika, birače kojima su važni socijalna sigurnost, ljudska prava, jednakost. Kako su naši partneri posebice posvećeni politici održivoga razvoja i zaštiti javnih dobara, računamo na birače kojima je održivost Hrvatske, Europe, ali i planete Zemlje važna i koji razumiju da su zelene i lijeve politike neodvojive, da Hrvatska mora promijeniti politike kako bismo uopće preživjeli. Dakako, važan nam je i odnos prema povijesnom nasljeđu, antifašizam nije svjetonazor, on je način življenja - kaže Rada Borić.

Njen kolega Nenad Klapčić dodaje da je i epidemija pokazala da ćemo morati primijeniti istinske lijeve politike solidarnosti i jakih javnih usluga, posebno u zdravstvu, ili nas neće biti.

- Pred nama je novi ekonomski razvoj, koji će se neizbježno oslanjati na domaću, posebno poljoprivrednu proizvodnju, ali i na zatečeni ljudski kapital uz poštivanje prava radnika i obrtnika kao i na socijalnu sigurnost i ljudska prava. Naša je poruka da neće biti moguće preživjeti kao zajednica bez ‘nove’, ali lijeve normalnosti – kaže Klapčić.

Katarina Peović iz Radničke fronte potvrđuje ove dogovore.

- Prioritet su svakako pregovori s njima, ali postoje i druge organizacije za koje smatramo da dijele određene vrijednosti s nama i s kojima smo u komunikaciji. Tu svakako ubrajamo dosljednu antifašističku stranku SDSS, kao i SRP s kojim smo odlično surađivali na predsjedničkim izborima – kaže Katarina Peović.

I ona naglašava da ovo neće biti uobičajeni uvjeti za izbore. Ipak, smatra da Radnička fronta sada već ima izborno iskustvo u kojem je dokazala svoje logističke i organizacijske sposobnosti.

- Pandemija koronavirusa i potres u Zagrebu sasvim su ogolili činjenicu na koju dugo ukazujemo - da je važan zaokret prema privrednoj djelatnosti koja nije koncentrirana na korist elita već na zadovoljavanje temeljnih potreba svih - prehrane, zdravstvene zaštite, obrazovanja i stanovanja – kaže Katarina Peović.

- Naša poruka usmjerena je prema poniženim umirovljenicima, iseljenima, obespravljenim radnicima koji su u situaciji pandemije i potresa najviše pridonijeli normalnom funkcioniranju zemlje, a bili najmanje ili nikako nagrađeni, kao i prema nacionalnim manjinama. Osuđujemo mržnju i napade na Srbe u Hrvatskoj, jer želimo da se vrate svi koji su otišli, bilo zbog ekonomskih razloga, bilo zbog protjerivanja ili maltretiranja - naglasila je Peović.

Sandra Benčić, jedna od dvoje koordinatora platforme Možemo!, ističe da ne možemo govoriti o poštenim izborima dok god postoje mjere koje sprječavaju direktan rad s građanima.

- Dosadašnje zajedničko djelovanje u gradskoj skupštini pokazalo je da je programska koherentnost koalicije i predanost zajedničkim principima obrane javnog dobra i interesa građana polučila veliki uspjeh, te da je Lijevi blok danas ključni predvodnik oporbe u Gradskoj skupštini. Naše djelovanje u Skupštini i po gradskim četvrtima i mjesnim odborima pokazalo je da je drugačija politika moguća, te da u gradskoj politici od našeg ulaska više ništa nije isto – kaže Benčić.

Dodaje da računaju na sve glasače koji žele dubinsku političku promjenu - onu koja će donijeti novu zelenu razvojnu paradigmu Hrvatskoj, kojoj je prioritet ekonomska i socijalna jednakost građana, koja zna upravljati razvojem i ekonomijom, umjesto da se prepusti slučajnostima tržišnog fundamentalizma.

- Mi smo jedine političke opcije kojima su prioritetni politički cilj klimatska prava i energetska demokracija: to podrazumijeva i veću energetsku samodostatnost, ali i decentralizaciju i kontrolu građana nad energetskim resursima. Naša ključna razlika je naša autentičnost: pitanja za koje se zalažemo i guramo u politički prostor su stvari za koje se dugi niz godina borimo i van političkog prostora - u akademskoj zajednici, kroz aktivizam ili kao stručnjaci, a sada u političkom prostoru – kaže Sandra Benčić.

Potražite novi broj tjednika Novosti od petka na kioscima. Informacije o pretplati pronađite ovdje.
Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više