Novosti

Društvo

U četvrtak počinje Think Tank Korčulanska škola

Na jedanaestoj godišnjoj sesiji u Korčuli, koja će se održati u četvrtak i petak, sudjelovat će niz političarki i političara te aktivista iz regije koji će razgovarati o rodnoj ravnopravnosti i seksualnim i reproduktivnim pravima

Large korcula

U četvrtak, 25. kolovoza, u Centru za kulturu Korčula s početkom u 9:45 sati, otvorit će se konferencija Think Tank Korčulanske škole 2022. na kojoj će se uvodno obratiti Sabina Glasovac, potpredsjednica SDP-a, Nika Silić Maroević, gradonačelnica Grada Korčule, Daša Šašić Šilović, predsjednica Centralno-istočne europske mreže za rodna pitanja te Zita Gurmai, predsjednica Žena Stranke europskih socijalista.

Na konferenciji će, između ostalih, sudjelovati Lana Prlić, potpredsjednica SDP-a BiH, Biljana Stojković, profesorica na Sveučilištu u Beogradu, Laeticia Thissen iz FEPS-a, Nino Tsilosani, predsjednica Gruzijskog sna – Demokratske partije Gruzije, Tanja Fajon, ministrica vanjskih poslova, Slovenija, Ranko Krivokapić, ministar vanjskih poslova Crne Gore, Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, Romina Kuko, zamjenica ministra unutarnjih poslova Albanije, Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, Pier Virgilio Dastoli, predsjednik Movimento europeo Italia. 

Praćenje je osigurano i preko platforme Zoom, za što se potrebno javiti na ovaj mail. sonjausa@gmail.com ili prijaviti ovdje (Meeting ID: 864 2941 8795, Passcode: 930829).

Think Tank Korčulanske škole platforma je u okviru koje žene i muškarci s čelnih pozicija u jugoistočnoj Europi i šire raspravljaju o političkim, gospodarskim, socijalnim i kulturnim aspektima rodne ravnopravnosti, kao i o ženskom političkom vodstvu u širem kontekstu socijaldemokratske i progresivne politike.

Na ovoj jedanaestoj godišnjoj sesiji, 25 i 26. kolovoza 2022, opća tema je: "Teški politički izbori zahtijevaju neodgodive ideološke reakcije" a međusektorska tema: "Rodna ravnopravnost i seksualna i reproduktivna prava u srži ideološke podjele".

Velike političke i ideološke promjene uzrokuju važne političke i ideološke, često i nekontrolirane akcije. Progresivna i socijaldemokratska strana ne smije se uljuljkati u samozadovoljstvo. Povijest nas uči da je to imperativ. Svijet, Europa i regija još se uvijek bore s posljedicama pandemije COVIDa-19. Ruska invazija na Ukrajinu i rat koji je uslijedio dodatno su pogoršali situaciju na svim frontama – društvenoj, političkoj, gospodarskoj i vojnoj, s ozbiljnim posljedicama po Europu. Zapadni Balkan ponovno dolazi u fokus kao nestabilna regija, ubrzali su se pregovori o pristupanju EU, politika u zemlji i dalje izaziva podjele, a socijaldemokratske stranke bore se na oba fronta – izvana s trenutnim izazovima, a iznutra s vlastitim pozicioniranjem i usklađivanjem. To je i okvir razgovora na Korčuli ove godine, poručuju organizatori.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više