Novosti

Politika

Tomašević na komemoraciji obitelji Zec

Na komemoraciji Aleksandri, Mariji i Mihajlu, članovima obitelji Zec koji su mučki likvidirani 1991., prvi put će sudjelovati predstavnik Grada Zagreba i to gradonačelnik Tomislav Tomašević

Large zec

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima od Republike Hrvatske

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njezinim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u posljednjih trideset godina, saopćeno je iz Srpskog narodnog vijeća.

Gradonačelnik će sudjelovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubojstva Aleksandre, Marije i Mihajla Zeca, i to s Borisom Miloševićem, potpredsjednikom Vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsjednikom SNV-a, kao i s ljudskopravaškim aktivistima i aktivistkinjama koji godinama na današnji dan posjećuju ovo mjesto.

Komemoracija će se održati u utorak, na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gdje su u noći sa 7. na 8. prosinca 1991. ubijene djevojčica Aleksandra i njezina majka Marija Zec.

Uz to što će prvi puta jedan zagrebački gradonačelnik odati počast ubijenim članovima obitelji Zec, aktivistkinja Tatjana Dragičević pročitat će proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umjetničkom dijelu komemoracije sudjelovati pjesnikinja Sanja Baković, a svjetlosni stupovi sjećanja, vidljivi iz većeg dijela Zagreba, simbolično će na nekoliko sati postati spomen obilježje obitelji Zec.

Ovaj zločin jedno je od najsramotnijih poglavlja novije hrvatske povijesti. Počinitelji su bili pripadnici specijalnih policijskih postrojbi koji su oslobođeni zbog proceduralnih grešaka. Institucije Republike Hrvatske zaštitile su ih i time odaslale zastrašujuću poruku građanima Hrvatske i prouzročile sramotu za RH i Grad Zagreb, sramotu koja će se još dugo pamtiti. 

Isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. travnja 2004. ostala je jedini čin podrške preživjelima od Republike Hrvatske. Unatoč građanskim inicijativama i kazališnoj predstavi Olivera Frljića, ni danas nema spomenika na mjestima pogubljenja na Trešnjevci i na Sljemenu.

U noći 7. prosinca 1991., na zagrebačkoj Trešnjevci, točnije u Poljaničkoj ulici na kućnom broju 22, pripadnici Merčepove jedinice upali su u dom zagrebačke porodice Zec, obitelj je već spavala. Hapšenje oca obitelji Zec, Mihajla, sasvim je brzo postalo javna likvidacija, a potom i otmica dvije svjedokinje ubojstva – njegove supruge Marije Zec i njihove dvanaestogodišnje kćeri Aleksandre, probuđene ovim nasiljem iz prvog sna. 

Zločinačka petorka, Munib Suljić, Siniša Rimac, Igor Mikola, Nebojša Hodak, Snježana Živanović, u narednim su satima majku i kćer kombijem odveli do planinarskog doma Adolfovac na Sljemenu, gdje su, kao pričuvni pripadnici MUP-a, bili stacionirani te su ih potom obje likvidirali. Jedan od ubojica Siniša Rimac postao je tjelohranitelj ministra obrane Gojka Šuška, a 30. svibnja 1995.. primio je orden Nikole Šubića Zrinskog, visoko priznanje za junački čin u ratu iz ruku tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana.

Aleksandra, Marija i Mihajlo pokopani su u Gornjoj Dragotinji, pokraj Prijedora, rodnom mjestu Mihajla Zeca.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više