Novosti

Društvo

Tko je ubio Sovilje?

Ponovno otvaranje sudnica optuženima za zločine u Oluji nad srpskim stanovništvom: Vrijeme će pokazati radi li se u slučaju Kričkovića o slaboj optužnici tipa rekla-kazala, zbog koje bi sve moglo završiti kao još jedna pravosudna farsa

Hy1ax6qrvve3m8p262p5m2efmzl

Grobovi nakon Oluje – Varivode

Poslije duže pauze ponovno se sudi optuženima za zločine nad civilima srpske nacionalnosti u ratu devedesetih: na Županijskom sudu u Rijeci počelo je suđenje Rajku Kričkoviću (59) iz Zagreba zbog ratnog zločina – trostrukog ubojstva civila u Kijanima, selu u blizini Gračaca, nakon akcije Oluja. Kričkovića se tereti da je od 15. do 28. avgusta 1995. u Kijanima, kao pripadnik 118. domobranske pukovnije HV-a iz Gospića, u njihovoj kući ubio civile Maru Sovilj (73), njezina sina Radomira Sovilja (43) i kćer Miru Sovilj (45). Optuženog se tereti da je taj zločin počinio kad je došao u spaljene Kijane, odakle je porijeklom.

Po izvorima Hrvatskog helsinškog odbora, u ovom ličkom selu nakon Oluje ubijeno je 14 civila, među kojima devet žena. Kričković je uhapšen u junu 2014., a Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci pokrenulo je istragu protiv njega na temelju kaznene prijave zadarske Policijske uprave te je poslije podignulo optužnicu. Postupak protiv Kričkovića, nakon što je već bila podignuta optužnica, u jednom je trenutku bio obustavljen, a on automatski pušten iz pritvora. Nakon toga je arbitrirao Vrhovni sud i optužnica je naknadno potvrđena.

Već na prvom ročištu Kričković je kategorički porekao ubojstvo tri člana obitelji Sovilj iz svog rodnog sela. Optužnica se inače temelji na izjavama krunskog svjedoka, koji je više puta na saslušanju i suočavanju u istrazi rekao da mu je Kričković u više navrata priznao da je ubio obitelj Sovilj. Na ispitivanju u istrazi Kričković je tvrdio da nikad krunskom svjedoku nije priznao da je ubio Sovilje, navodeći da je inače s njima bio u dobrim odnosima.

Na suđenju, u svom uvodnom govoru, zamjenik riječke županijske državne odvjetnice Nenad Bogosavljev istaknuo je kako će optužba dokazati da je okrivljeni usmrtio troje ljudi, te da će navode optužbe potkrijepiti materijalna dokumentacija, svjedoci i drugi dokazi. S druge strane, Kričkovićev branitelj Nikola Sabljar ističe da ne postoji nijedan materijalni dokaz, te da je jedini dokaz optužbe iskaz čovjeka koji nije očevidac događaja i nema o njemu neposrednih saznanja.

Suđenje Kričkoviću jedno je od rijetkih koja su u hrvatskoj sudskoj praksi pokrenuta zbog ubojstva srpskih civila u Oluji. Završilo je u rukama riječke sutkinje Ike Šarić, poznate po suđenju gospićkoj grupi i prvoj presudi jednom hrvatskom generalu – Mirku Norcu. Vrijeme će pokazati radi li se u slučaju Kričkovića o slaboj optužnici tipa rekla-kazala, zbog koje bi sve moglo završiti kao još jedna pravosudna farsa u vezi suđenja za ratne zločine nad Srbima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više