Novosti

Kultura

Teлeскoп у Mилaнкoвићeвoм цeнтру

Kултурни и нaучни цeнтaр ‘Mилутин Mилaнкoвић’ у Дaљу мoгao би ускoрo пoстaти мeстo oкупљaњa љубитeљa aстрoнoмиje. У двoришту кућe вeликoг нaучникa пoстaвљeн je тeлeскoп

Kulturni i naučni centar (KNC) ‘Milutin Milanković’ u Dalju mogao bi uskoro postati mesto okupljanja ljubitelja astronomije. U dvorištu kuće velikog naučnika postavljen je teleskop koji je tokom programa ‘Astronomske večeri’ svečano pušten u rad.

- Nakon desetak godina planiranja, dočekali smo da iznad Milankovićeve kuće bacimo pogled u nebo. Zvezdano nebo iznad rodne kuće i Dunava, lajt motiv je Milankovićevog života i jedna od presudnih slika koja ga je uputila da postane putnik kroz vasionu i vekove, kako se zove i njegova najpopularnija knjiga - kaže direktor KNC-a Đorđe Nešić.

Projekat nabavke teleskopa i prateće opreme vredan je oko 200 hiljada kuna, sa 100 hiljada kuna ga je sufinansiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a ostatak je iz vlastitih sredstava ovog Centra.

- Pomoću ovog teleskopa posetioci će moći da vide planete Sunčevog sistema, Mesec, dvojne zvezde, magline u Svemiru, kratere na Mesecu i verujem još dosta toga, jer na nebu uvek ima nekih iznenađenja - pojašnjava Nešić. Dodaje kako će periodično organizovati i astronomske večeri koje će posećivati ljubitelji astronomije i astronomi-amateri. Ideja je, takođe, da se od zainteresovanih učenika osnovne i srednje škole u Dalju formira astronomska sekcija. Prema Nešićevim rečima, teleskop je montažno-demontažnog tipa tako da se može skidati i postavljati po potrebi.

- Teleskop je moderan, u sebi ima elektromotor i mogućnost da mu se kompjuterski zadaju koordinate koje će tražiti na nebu. Ima i mogućnost da pomoću kamere prenese sliku zvezdanog neba na platno u dvorani, tako da će tu sliku moći da gleda nekoliko desetina ljudi - objašnjava Nešić.

Uvodno predavanje i demonstraciju rada teleskopa održao je diplomirani inženjer Dalibor Mesarić iz Osijeka.

- Inicijativa je za svaku pohvalu, jer u ovom delu Hrvatske to je prepušteno osobama individualno. Ovo je prvi put da je neka institucija pokazala volju da nabavi teleskop i omogući edukaciju i okupljanje mladih - kaže Mesarić. Ističe da je nebo iznad Dalja pogodno za gledanje u zvezde: ‘Gde danas možete još videti mlečni put? To je pozitivna strana ruralnih područja’.

Sledeći korak je kompozicija planetarijuma Milutina Milankovića, a već dan uoči puštanja u rad teleskopa, stigle su tri planete iz male makete koje su nedostajale. To su Zemlja, Uran i Neptun.

- Ta maketa malog planetarijuma je korak ka budućem velikom planetarijumu, koji će biti postavljen u krugu od 1,5 km oko Milankovićeve kuće i duž šetališta uz Dunav. Sunce će da bude pod senicom u Milankovićevom dvorištu, u obliku bilijarske kugle, kako je to veliki naučnik i radio - najavio je Nešić.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više