Novosti

Kronika

Svjetsko prvenstvo u prijateljstvu

Događaji poput četvrtog Regionalnog malonogometnog turnira dokazuju da sport spaja i da Srbi i Hrvati mogu normalno surađivati. Ne moraju stalno vladati tenzije koje političari puštaju u javni prostor, rekao je u Vrbovskom Ivan Budinčević iz Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine

Dok su sve sportske oči ovih dana uprte u daleki Katar gdje se održava Svjetsko nogometno prvenstvo, mi smo putovali u Gorski kotar, točnije u Vrbovsko, gdje je održan jedan mali turnir za sportski svijet, ali veliki za ovaj prostor. Bio je to četvrti Regionalni malonogometni turnir u organizaciji Sportskog rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj i Nogometnog kluba Gomirje. Humanitarni karakter obilježio je i ovogodišnji turnir, a svi prihodi od kotizacija bit će dodijeljeni dvjema sestrama, Dejani i Dijani Vučenović, mladim odbojkašicama iz Gline.

- Posebna je simbolika što prikupljeni novac ide baš na Baniju. Vodili smo se idejom da je važno da promičemo i ženski sport, posebno u sredinama gdje je otežan pristup sportskim, ali i brojnim drugim sadržajima - poručila je Tatjana Dragičević ispred Sportskog društva Srba u Hrvatskoj. U Vrbovsko su te kišne subote doputovale nogometne ekipe iz gotovo svih krajeva Hrvatske, a posebni gosti i ove godine bili su članovi ekipe Hrvata iz Vojvodine.

- Naše prijateljstvo sa Sportskim društvom Srba iz Hrvatske traje već godinama. Ovakvi događaji pokazuju da Srbi i Hrvati mogu surađivati i baviti se sportom. Ne moraju stalno vladati tenzije koje političari dosta često puštaju u javni prostor. Sport je točka koja nas spaja i ovim turnirom pokazujemo da možemo normalno surađivati - rekao nam je Ivan Budinčević iz Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine, ujedno i dugogodišnji voditelj Nogometne reprezentacije Hrvata u Vojvodini.

Turnir je održan u novoopremljenoj školskoj dvorani, a tribine su popunili zainteresirani mještani koji su došli podržati svoje klubove. S područja grada Vrbovskog sudjelovala su dva kluba, NK Vrbovsko i NK Gomirje.

- Svaki turnir je događaj u našim selima jer mi živimo za naše klubove, ali ovaj danas je izazvao posebnu pažnju jer se radi o internacionalnom turniru. Naš kraj je poznat po suživotu brojnih etničkih skupina koji smo uspjeli sačuvati i za vrijeme rata. U NK Gomirje svi su dobro došli pa u našem klubu igraju Romi, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, a ovim turnirom nastavljamo promovirati suživot i prijateljstvo – poručio je suorganizator turnira Dražen Stojanović.

U Vrbovskom su prošle subote vladali samo dobra atmosfera, sportski duh i zabava. Iako je za vrijeme turnira vladalo geslo "važno je sudjelovati", sve utakmice shvaćene su ozbiljno i odigrane su punom snagom pod budnim okom suca Rade Radulovića koji je zbog poštenog suđenja zaslužio simpatije svih igrača. U poštenoj, ali nimalo lakoj borbi, pobjedu je odnijela ekipa NK Sloga iz Borova.

- Došli smo da upotpunimo ovaj događaj i posebno njegov humanitarni aspekt. Nadamo se da će skupljeni prilog pomoći djevojčicama da budu što bolje u sportu kojim se bave. Ali, s obzirom na put koji smo prešli, drago nam je i da smo pobijedili – poručio je Saša Berarević. Njegova ekipa krenula je iz Borova u četiri ujutro kako bi stigla na turnir, ali putovanje im nije oduzelo potrebnu snagu za osvajanje pehara. Berarević naglašava da je ipak primarni cilj bio podržati ovaj turnir i povezati se s ostalim timovima. Jer u sportu ne može svatko uvijek uspjeti, ali drugarstva koja se stječu, nose bezbroj pozitivnih priča.

Viceprvaci ovogodišnjeg turnira bili su domaćini iz NK Vrbovsko. Jedan od njihovih najboljih igrača, Kristijan Dragović ističe da su izrazito ponosni što se turnir održava baš u njihovom mjestu. Sretni su rezultatom, ali važne su im i sve one druge vrijednosti koje promovira ovaj događaj kao što su solidarnost i zajedništvo. "Nogomet spaja ljude i to je to", kratak je Dragović.

Po prvi put na turniru nastupila je ekipa Caffe bara Terasa iz Zagreba i odmah osvojila visoko treće mjesto.

- Lijepo je kada se ovako svi okupimo. Ljudi se trebaju povezati, a to je posebno važno na ovim prostorima. Teško je samo pričati o politici – rekao je Antonio Škrbić iz Zagreba. Kada smo ga pitali kako je njegova ekipa reagirala kada su ih pozvali da sudjeluju na turniru jednog srpskog društva, Antonio je s osmijehom odgovorio da su mu suigrači jednostavno odgovorili: "Može, idemo!"

Nijednoj od 11 ekipa koje su sudjelovale nije bilo važno tko je koje nacionalnosti, važno je bilo da igraju i druže se. Događaj su podržali politički manjinski predstavnici iz Hrvatske i Srbije. Nakon što je dodijelila pehar pobjedničkoj ekipi, potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga čestitala je pobjednicima i svima prisutnima poručila kako su ipak "najveći pobjednici prijateljstvo i zajedništvo, što je ujedno i najvredniji trofej".

Svoju ekipu, ali i cijeli turnir došao je podržati Tomislav Žigmanov, predstavnik Hrvata iz Vojvodine te ministar za ljudska i manjinska prava u novoj Vladi Republike Srbije.

Šaljemo poruku da se ne dijelimo po nacionalnoj ni bilo kojoj drugoj osnovi. Poslije turnira se družimo i zabavljamo, poručila je organizatorica Tatjana Dragičević

- U našem djelovanju nastojimo se afirmirati u zajednici i u državi u kojoj živimo. U suradnji s predstavnicima srpske zajednice, uz politiku, kulturu i informiranje, sve više i sportom želimo pokazati da suradnja ne bi smjela imati alternativu. Ovdje smo da pokažemo da s institucijama srpske zajednice u Hrvatskoj hoćemo biti zajedno, međusobno se družiti, razmjenjivati iskustva i učiti jedni od drugih, kao i stvarati zajedničke aktivnosti i realizirati kvalitetne događaje ne samo za naše zajednice, nego i za hrvatsko srpske odnose - poručio je okupljenima Žigmanov, dodijelivši pehar za drugo mjesto.

Ekipi iz Zagreba pehar za treće mjesto dodijelio je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić koji je i ove godine besplatno ustupio na korištenje sportsku dvoranu. Najistaknutijim igračima nagrade su dodijelili, predsjednik Sportskog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović, Dražen Stojanović iz Gomirja i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Pupovac je posebno pohvalio igrače i fer igru na terenu, a građanima Vrbovskog poručio da njihov grad može biti "mjesto koje će se isticati u takmičenju među ljudima s različitim obilježjima".

Na turniru su dodijeljene brojne nagrade i zahvalnice, a tajnica Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević nije skrivala zadovoljstvo atmosferom i postignutim ciljem.

- Prije svega, mogu reći da sam jako sretna što je turnir opstao četvrtu godinu zaredom, a posebno sam ponosna na njegov humanitarni karakter. U početku smo krenuli okupljati nogometne ekipe iz Hrvatske, ali su nam se odmah pridružili naši dragi gosti iz Vojvodine s kojima imamo dugogodišnju prijateljsku suradnju. Ove godine došli su nam i Zagrepčani, a i brojne druge ekipe bile su multietničke. Na ovaj način šaljemo poruku da se mi ne dijelimo po nacionalnoj ni bilo kojoj drugoj osnovi. Poslije turnira se družimo, povezujemo i zabavljamo. Mislim da je cilj zaista postignut - poručila je Dragičević.

Da je to tako, potvrdio je upravo najbolji dio turnira: druženje i zabava. Nakon službenog dijela dodjele nagrada, ekipe su otišle u obližnje Gomirje na zajedničku večeru. Tradicionalno pečenje ni ovoga puta nije izostalo, a atmosfera se tek počela zahuktavati, i to u onom najpozitivnijem smislu. Politički predstavnici, organizatori i igrači postali su jedan tim za stolom.

Siti i sretni, igrači su se nakon večere preselili u obližnji kafić gdje su im organizatori priredili zabavu s neizostavnom živom muzikom. I ovaj put zajedno su otpjevani hitovi narodne muzike čije tekstove, pokazalo se, jednako znaju i vole svi naši narodi i narodnosti. Pjevalo se i plesalo u Gomirju do ranih jutarnjih sati, a igračima su se ubrzo pridružili veseli i gostoljubivi mještani. Iako detalji zabave nisu više za ovu priču, dojmovi će se nesumnjivo među ekipama još dugo prepričavati i na budućim turnirima.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati fotogaleriju.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više