Novosti

Kronika

Свeти Joвaн у Сaмoбoру

Сaмoбoрскo Виjeћe српскe нaциoнaлнe мaњинe 21. jaнуaрa први je пут oбиљeжилo свoj дaн и крсну слaву

13xh025cuyfdfvr2h97sx1vg50v

Samoborsko Vijeće srpske nacionalne manjine je 21. januara obilježilo svoj dan i krsnu slavu, Sv. Jovana Krstitelja. Pored Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a, slavi je prisustvovao veliki broj manjinskih vijećnika iz sjeverozapadne Hrvatske. Obraćajući se prisutnima, Miloš Osman, domaćin, odnosno predsjednik samoborskog VSNM-a, kazao je da je ovo prvi put da Vijeće obilježava krsnu slavu. Naglasio je i spremnost na suradnju s ostalim vijećima iz ovoga dijela zemlje.

Pupovac je u svom govoru naglasio važnost dobre suradnje samoborskog VSNM-a i gradskih vlasti, jer je, kako je kazao, to najbolji način za jačanje aktivnosti samog Vijeća, ali i položaja srpske zajednice u Samoboru. Vijećnike je pozvao da utiču na Srbe u gradu, odnosno da žive sa sviješću o pripadnosti srpskoj zajednici i bez sukoba sa susjedima i sugrađanima koji pripadaju većinskom narodu. Naglasio je potrebu da se predsjednici općinskih, gradskih i županijskih vijeća, a kojih je preko160, povremeno okupe kako bi razmijenili iskustva, usaglasili stavove i zajednički pokušali riješiti probleme s kojima se neki od njih susreću.

Predsjednik VSNM-a Koprivničko-križevačke županije Branko Dulikravić kazao je da je slavljenje slave doprinos očuvanju nacionalnog identiteta, dok je predsjednik VSNM-a Velike Gorice Dragoljub Geratović izrazio uvjerenje da je samoborsko Vijeće konačno stalo na svoje noge i prevladalo probleme iz ranijih saziva. Prisutnima su obratili i konzul ambasade Srbije u Zagrebu Nenad Marićić i predsjednici VSNM-a Varaždinske županije, grada Križevaca i općine Sokolovac.

U razgovoru za Novosti Ana Vlah, pročelnica gradskih službi Grada Samobora, kazala je da u tom gradu pored srpskog vijeća postoji i ono slovenske manjine.

- Od ove godine VSNM za svoje aktivnosti dobiva 20.000 umjesto dosadašnjih 10.000, a osigurali smo im i besplatan prostor za rad. Manjinski predstavnici dobivaju pozive za sjednice gradskog vijeća i mogu im prisustvovati, a o aktivnostima Vijeća davat će se informacije i na našoj web-stranici - rekla je pročelnica, izrazivši uvjerenje da će VSNM i dalje biti aktivan, jer će za svoje aktivnosti imati podršku gradskih vlasti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više