Novosti

Kronika

Прoслaвили и клинцe oбрaдoвaли

Дaни виjeћa и слaвa ВСНM-oвa Kaрлoвцa, Вeликe Гoрицe, Пaкрaцa, Гaрeшницe и Вaрaждинa: Нa Свeтoг Никoлу пaдa крснa слaвa мнoгим мaњинским виjeћимa, a пoсeбaн je тo дaн и зa дjeцу

Devedesetominutnom akademijom u prepunom karlovačkom gradskom kazalištu Zorin dom, VSNM Karlovca je obilježio Dan vijeća i Krsnu slavu - Svetog Nikolu. Uz vodeće ljude srpske zajednice u gradu i županiji, svečanosti su prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Karlovca Damir Mandić, predsjednik SKD Prosvjeta Siniša Ljubojević te konzul Republike Srbije u Rijeci Momčilo Radivojević.

- Težimo da zajednicu integriramo u sve sfere društva, pokušavajući prebroditi probleme. Najvažnije je da sačuvamo svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet. Iako je status zajednice u Karlovcu iz godine u godinu sve bolji, mi želimo da se svatko osjeća jednako vrijednim bez obzira slavio Božić 25. decembra ili 7. januara - kazala je Marina Lavrnić, predsjednica VSNM-a Karlovca.

- Svima u našem Karlovcu želim da radost, mir, veselje i suživot budu osjećaji koji će nas pratiti cijele godine. Svima vam čestitam krsnu slavu. Živjeli! - kazao je Damir Mandić. Nakon akademije Sveti Nikola je podijelio više od stotinu poklon paketića djeci.

VSNM Velike Gorice obilježio je također svoj dan i krsnu slavu, Sv. Nikolu. Domaćin, predsjednik gradskog VSNM-a Dragoljub Geratović, naglasio je da se vijeća trebaju povezivati i dogovarati o zajedničkim aktivnostima. Obraćajući se prisutnima, Branko Jurišić je za 2017. godinu najavio jače programsko povezivanje vijeća i veće prisustvo na terenu. Pozvao je da se vijeća u svom radu pridržavaju zakonitosti.

Povodom Svetog Nikole, Parohija Pakračka i VSNM Pakraca razveselili su najmlađe podjelom prigodnih paketića. Druženje za djecu i roditelje nastavljeno je u Vladičanskom dvoru gdje je pripremljen zabavno-glazbeni program. Nekoliko dana ranije, podijeljeni su pokloni i učenicima Osnovne škole ‘Braće Radić’ iz Pakraca koji pohađaju dodatnu nastavu na srpskom jeziku prema modelu C. Predsjednik VSNM Pakraca Nikola Ivanović ne krije zadovoljstvo provedenim aktivnostima.

- Izuzetno sam zadovoljan ovogodišnjom proslavom Svetog Nikole, posebno zbog velikog odaziva roditelja i djece, a svakako raduje informacija da je u crkvi u Vladičanskom dvoru bilo preko 60 djece. Bilo je zadovoljstvo družiti se i s osnovcima i čuti da pored svih nastavnih i vannastavnih aktivnosti, oni uče ćirilicu, srpsku književnost, istoriju, muzičku kulturu i vjeronauku na ovim oblicima manjinske nastave - istaknuo je Ivanović.

Poklon pakete dobila su djeca iz Bjelovarsko-bilogorske županije gdje je županijsko vijeće podijelilo njih 100 na području parohija: Narta, Severin, Velika Pisanica, Grubišno Polje, Stupovača i Velika Bršljanica.

Svečana sjednica VSNM-a Garešnice je upriličena u Mjesnom domu u Rogoži, mjestu smještenom između Garešnice i Kutine. Sjednica je otpočela je rezanjem slavskog kolača i prelivanjem žita, koju su obavili parosi Stupovače i Velike Bršljanice, Dalibor Petković i Slavimir Gvojić. Predsjednik Vijeća Predrag Ivančević iznio je iscrpan presjek aktivnost rada u 2016. godini. Posebno je naglasio ponovljeni nedolazak predstavnika lokalne samouprave.

Županijski i gradski VSNM proslavili su u Varaždinu slavu, Sv. Nikolu, a predsjednik gradskog VSNM Mile Sekulić naglasio je dobru suradnju manjinskih vijeća s vlastima Varaždinske županije i gradova Varaždina i Ludbrega gdje živi najveći broj od oko 700 Srba u županiji. Gradonačelnik Varaždina Goran Habuš naglasio je otvorenost prema manjinama koje žive i djeluju u gradu.

- Svaki prvi utorak u mjesecu rezerviran je termin za razgovor s predstavnicima manjina - rekao je Habuš. Podsjetio je i na dan nacionalnih manjina koji se od lani održava u Varaždinu.

Gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bulić također je govorio o dobroj suradnji, ističući da se obnavlja pravoslavna crkva. Sv Nikole u obližnjem selu Čukovcu. Predsjednik županijskog VSNM-a Milan Mirčetić istaknuo je odlične međunacinalne odnose.

- Planiramo da svim Srbima u županiji podijelimo anketni upitnik da vidimo koliko su zainteresirani za učešće u aktivnostima srpske zajednice, a planiramo da formiramo i neki KUD. Naravno, tu je i dalje jačanje suradnje sa susjednim manjinskim vijećima - rekao je Mirčetić. Đakon Uglješa Pilinger osveštao je slavski kolač, govoreći o značenju krsne slave za kulturu i tradiciju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više