Novosti

Politika

Suradnja jedini put napretka čovječanstva

U ponedjeljak u Beogradu započeo dvodnevni samit Pokreta nesvrstanih na kojem su se okupila izaslanstva iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija s oko 550 sudionika. Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 promatrača

Large samit prvi

S prvog samita nesvrstanih u Beogradu 1961. godine (foto Muzej Jugoslavije)

Usvajanjem dnevnog reda na Beogradskom sajmu u ponedjeljak je počeo Samit Pokreta nesvrstanih koji se održava točno 60 godina od prvog Samita, također održanog u Beogradu. Predsjednik Azerbajdžana Ilham Alijev učesnicima skupa obratio se preko video linka, čime je počeo samit koji zajednički organiziraju Azerbajdžan i Srbija koji je okupio više od stotinu državnih delegacija.

Riječima "dobrodošli kući", predsjednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je obraćanje na otvaranju, naglasivši da je međunarodna suradnja jedini put ka prosperitetu čitavog čovječanstva, prenosi dnevni list Politika.

"Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan. Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću koje u sebi nosi mir. Osnovna ideja oko koje su se okupili naši prethodnici kada su osnivali Pokret je bio mir. Mir je osnov za razvoj saradnje bilo da je reč o političkoj ili ekonomskoj", istaknuo je Vučić.

"Srbija kao pravni naslednik Jugoslavije, osnivač UN i NAM-a je ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja međunarodnih normi. Velika mi je lična privilegija i čast za Srbiju što smo se okupili u Beogradu, gde ćete se osećati kao kod kuće. Uveren sam da će Beograd kao viševekovni simbol, raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada za različite civilizacije i religije, može da vas podstakne na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje“, poručio je Vučić, prenosi Tanjug.

Naveo je da je obilježavanje prve konferencije NAM-a 1961. želja da se oda počast Pokretu koji je vremenu blokovskih podjela dao značajan doprinos i viziju koja je zasnovana na poštovanju.

"Nije bilo mesta u Pokretu za dominaciju jedne države nad drugom. Nadam da nećemo samo o prošlosti razgovarati, već i budućnosti koju želimo zajedno da izgradimo. Svet dijaloga kompromisa i mira je i dalje moguć i dostižan“, uveren je on.

Među učesnicima skupa su predsjednik Gane Nana Akufo Ado, sin prvog egipatskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih Gamala Nasera - Abdelhakim Gamal Abdel Naser, oko 40 ministara vanjskih poslova, brojni specijalni izaslanici zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike, i kao posebni gosti šef ruske diplomacije Sergej Lavrov.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će Azerbejdžan ojačati saradnju unutar Pokreta nesvrstanih kako bi se ojačala pravda i poštovanje međunarodnog prava i istakao da je nedopustivo nepoštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta bilo koje zemlje. Kako je rekao, s obzirom da je Pokret nesvrstanih najveća međunarodna institucija posle Skupštine UN, predstavlja primjer multilateralizma, sa 120 zemalja članica sa različitim političkim, historijskim i kulturološkim odlikama.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković, koji je i domaćin samita, ocijenio je da je to "jedan od najvećih skupova u Europi, pa i svijetu ove godine, poglavito u uvjetima pandemije". Beograd i Srbija ugostit će izaslanstva iz 105 država i 11 međunarodnih organizacija, a oko 550 sudionika nazočit će skupu, organiziranom u jednoj od najvećih dvorana Beogradskog velesajma. Pokret nesvrstanih danas ima 120 država članica i 17 promatrača, među kojima je i Srbija. Prva službena konferencija Pokreta nesvrstanih održana je u rujnu 1961. godine u Beogradu, najvećom zaslugom tadašnjeg predsjednik SRFJ Josipa Broza Tita, koji se uz indijskog predsjednika Džavaharlala Nehrua i egipatskog šefa države Gamala Abdel Nasera smatra utemeljiteljem Pokreta.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više