Novosti

Stogodnjak

Baba Miljka i udovica završile u ćeliji

17. 3. – 24. 3. 1923: Jedna od mnogih proročica i vračara je baba Miljka koja je za mnoštvo zaluđenih klijenata otvorila "ordinaciju" na beogradskoj Čuburi. Među njima se našla mlada udovica koja se zaljubila u nekog trgovca, ali on ljubav nije uzvraćao

Large stogodnjak

(foto Marko Jurinec/PIXSELL)

Poslije ostavke predsjednika vlade Nikole Pašića i raskida vladajuće koalicije radikala i demokrata, u zemlji su održani novi parlamentarni izbori. Predizborni skupovi su u nekim gradovima prerasli u otvorene terorističke akcije, pa je tako na sam dan izbora (18. 3.) bačena bomba na prostorije osječkog Hrvatskog lista, a u Dubrovniku u prostorije Hrvatske radničke zadruge. Sumnja se da iza svega stoje pripadnici Organizacije jugoslavenskih nacionalista (Orjuna), organizacije čiji je programski cilj integralno jugoslavenstvo, borba protiv komunizma i separatizma, a posebno protiv hrvatskog nacionalnog pokreta. List Obzor piše da su bombe postavili fašisti, a o teroru uoči izbora, osim Obzora opširno pišu i drugi listovi: Novosti, Jutarnji list, Slobodni dom, Novi list, Hrvat, te radnička i sindikalna štampa. Inače, prema prvim rezultatima izbora radikali su u znatnoj mjeri uspjeli oslabiti Pribićevićevu Demokratsku stranku, pa se u novinama već nagađa kako će on razbiti vlastitu stranku i da će s najodanijim pristašama opet ući u koaliciju s radikalima.

 

O neumrloj korupciji u Mađarskoj, koja se nezadrživo širi i u Jugoslaviji, sve češće progovaraju domaća i strana glasila. Evo samo jedne pričice iz zagrebačkih novina. "…međusobno se optužuju vođe koalicionih stranaka za teške krađe. Baš i kao kod nas… Husar je izjavio da je Friedrichu mjesto u ludnici, na što mu je ovaj uzvratio – zaušnicom! Član vladine koalicije, zastupnik Lingauer, diže protiv trojice ministara stranke maloposjednika – Rubineka, Koranyia i Szaboa – najteže optužbe, tvrdeći da su bili sudionici golemog krijumčarskog lanca i da su, kao ministri, čak posjedovali monopol na krijumčarenje i pritom pribavili materijalnu korist od oko 12 milijuna kruna. Koliko prava, međutim, ima taj Lingauer kad o njemu postoji priča njegova najbližeg ratnog druga koji tvrdi: Lingauer je, kao natporučnik 13. honvedske pukovnije, uspio da se prigodom zauzeća Beograda i pljačkanja srpskog dvora, dočepa vrijedne zbirke maraka kralja Petra i vrlo brzo je proda za 60.000 kruna. Stvarno, za ove ljude, čini se, vrijedi stara dobra riječ – da si međusobno nemaju što predbacivati. Kao i mnogi kod nas…"

 

Jedna od mnogih proročica i vračara je baba Miljka koja je za mnoštvo zaluđenih klijenata otvorila "ordinaciju" na beogradskoj Čuburi. Među njima se našla mlada udovica iz beogradske Makluzijeve ulice. Zaljubila se u nekog trgovca, ali on ljubav nije uzvraćao. Zato je pozvala u pomoć babu Miljku. Ona pristane pomoći, ali za – 4000 dinara. Kako udovica nije imala dovoljno novca ukrade ga od brata, bogatog trgovca. Jedne noći baba Miljka pozove udovicu i naredi joj da se svuče do gola. Onda udovicu premaže nekom masti, odreže joj čuperak kose, pa joj prišapne u uho: "Skuhaj to svom ljubljenom!" Sve bi bilo dobro da udovičin brat nije primijetio krađu. Kad je saznao o čemu se radi babu Miljku tuži policiji. Epilog: baba Miljka i udovica završile su u istoj zatvorskoj ćeliji.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više