Novosti

Politika

Što je dopušteno 2008. nije 2022.

Od Ljetnih olimpijskih igara u Pekingu politika Kine prema Ujgurima vjerojatno jest znatno zaoštrena, kao i prema ljudskim pravima uopće. No razlozi za bojkot postojali su i 2008.

Large internacionala  pono%c5%a1

Na mjesto divljenja Kini stupio je strah od njene ekonomske, političke i vojne moći (foto EXPA/Johann Groder)

Prije nepunih 14 godina, u kolovozu 2008. godine, Peking je bio središte svijeta. Ne samo sportsko, zbog Ljetnih olimpijskih igara, nego i političko. Mnogi šefovi država i vlada koji drže do sebe sjatili su se u Ptičje gnijezdo, olimpijski stadion, na otvaranju Igara XXIX. olimpijade. Bez obzira na ljudskopravaške prigovore kineskom režimu na otvaranju je bio predsjednik George W. Bush, ruski premijer (ali i tada najmoćniji čovjek države) Vladimir Putin, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, australski premijer Kevin Rudd, japanski mu kolega Yusuo Fukuda, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, brojni evropski predsjednici, premijeri i okrunjene glave, a bili su tamo i prvi ljudi Vanuatua Kalkot Mataskelekele i Samoe Tuiatua Tupua Tamasese Efi. U Pekingu se moralo biti, moralo se uživo gledati otvaranje podijeljeno u dva dijela. Prvi je nazvan "Briljantna civilizacija", drugi "Slavna era". Ništa nije bilo slučajno, pa ni meni za uzvanike kojima je ponuđen biftek omotan listom lotosa i sezonsko povrće u ptičjem gnijezdu, sve to na Ptičjem gnijezdu.

Četrnaest godina kasnije mnogi su šefovi država i vlada bojkotirali otvaranje Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Deset država službeno je odlučilo iz političkih razloga, prije svega kineske politike prema ujgurskoj manjini, diplomatski potpuno bojkotirati Igre i nisu poslale nikoga na otvaranje, a neće ni na zatvaranje Igara. Tu grupu država predvodi SAD, a u njoj su i Velika Britanija, Kanada, Danska, Belgija, a Kini je bojkotom svoje poručilo i Kosovo. Još 12 država je odlučilo bojkotirati Peking, a kao razlog za to su navele pandemiju. Među njima su Slovenija, Japan, Njemačka, Austrija, Češka, Novi Zeland.

Što se dogodilo u tih 14 godina? Kina je od zemlje kojoj su se manje-više svi divili zbog njenog nevjerojatnog razvoja i u kojoj su svi gledali priliku za zaradu postala velesila koja na manje-više svima zarađuje. Bilo je to vrijeme globalnog divljenja Kini i njenim tehnološkim kompanijama koje desetak godina prije te 2008. jedva da su i postojale, a već tada su bili goleme globalne kompanija. No, kineska ekonomska moć se nezaustavljivo pretače u vojnu i političku moć, a u klubu tradicionalno moćnih novi članovi nisu poželjni. Razlozi bojkota 2022. postojali su i 2008. godine. Kineska represija nad Ujgurima po brojnim izvještajima jest znatno zaoštrena (a to nije promijenjeno ni time što je jedna od dvoje posljednjih nositelja olimpijskog plamena Ujgurka Dinigeer Yilamujiang), baš kao i politika prema Hong Kongu, ljudskim pravima uopće. Međutim, represije je bilo i ranije, pa ako se zbog ljudskih prava htjelo diplomatski kazniti Kinu na sportskom polju, to se moglo učiniti i u ljeto 2008. godine. SAD su lanjskog prosinca objavile da će diplomatski bojkotirati Igre, jasno navele da je to zbog stanja ljudskih prava u Kini, posebno zbog progona Ujgura u Xinjiangu, a više je iskrenosti bilo u kineskom odgovoru na američki bojkot nego li u samom američkom bojkotu. Peking je jednostavno zaključio da je riječ o farsi.

Poneki čelnici su i ove godine Igre iskoristili za putovanje do Pekinga. Titula najdražeg gosta pripada je Vladimiru Putinu i njegov susret s kineskim kolegom Xi Jinpingom privukao je najviše medijske i geopolitičke pažnje. Taj je susret pokazao koliko geopolitika ljudskih prava geopolitički može biti riskantna za onoga tko se ljudskih prava dohvati kao diplomatske toljage. Umjesto da dva najveća neprijatelja – Kinu i Rusiju – drže što bliže sebi, uspješno su ih od sebe odgurnule i one su sada u toplom zagrljaju koji je potvrđen i povećanim ugovorom za prodaju ruskog plina Kini i u još 15 bilateralnih sporazuma. Da su u američkoj administraciji dovoljno pažljivo čitali "Umijeće ratovanja" Sun Tzua znali bi da prijatelja treba držati blizu, neprijatelja još i bliže. Busheva administracija je čitala.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više