Novosti

Kronika

Српскo, a нaшe

Нa смoтри фoлклoрa Личкo-сeњскe жупaниje у Oтoчцу je пo први пут нaступилo и jeднo српскo друштвo. Риjeч je o удбинскoм пoдoдбoру ‘Прoсвjeтe’ кojи je извeo ‘Удбинскo прeлo’

03tgb6iand5za0osu55n9z9dykn

Udbinski pododbor Prosvjete prvi put nastupio na županijskoj smotri folklora u Otočcu

Već 18. godinu za redom u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu se organizira tradicionalna smotra folklora Ličko-senjske županije kao jedina takva manifestacija u Lici. Ove godine program smotre, koja je održana 23. i 24 lipnja, bio je posebno bogat, a Otočac je ugostio brojna domaća i gostujuća folklorna društva čije su nastupe vrednovali članovi stručnog žirija. Smotra je započela s izborom najljepše djevojke u narodnoj nošnji s područja Ličko-senjske županije.

Subota je bila rezervirana za folklorne nastupe, a cijeli program je započeo prijemom predstavnika folklornih skupina kod gradonačelnika Otočca Stjepana Kostelca te svečanim mimohodom svih učesnika gradskim ulicama. Učešće u programu je uzelo 17 folklornih društava iz svih krajeva Hrvatske, a ove godine je prvi put na smotri folklora Ličko-senjske županije nastupilo i jedno srpsko društvo. Pododbor Udbina Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ nastupio je s ‘Udbinskim prelom’, originalnom koreografijom kojom se nastoji sačuvati jezik i običaji vezani za ognjište kao i lička pjesma i kolo.

Predsjednica pododbora ‘Prosvjete’ iz Udbine Tatjana Čanković izrazila je zadovoljstvo što je ove godine po prvi put na toj već poznatoj smotri nastupilo i jedno društvo sa srpskim predznakom te što su brojni posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske imali prilike vidjeti i dio običaja i tradicije Srba iz Like. Istaknula je kako se nada da će se s ovom pozitivnom promjenom nastaviti i idućih godina. Ocjene stručnog žirija za nastup se očekuju kroz nekoliko dana, ali bez obzira na njih, s ovim nastupom je napravljen jedan veliki iskorak u Lici. Smotra je završena koncertom tamburaškog sastava ‘Garavuše’ i druženjem svih učesnika do kasnih noćnih sati.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više