Novosti

Politika

Српски прeдстaвници рaзгoвaрaли с нaчeлникoм ПУ вукoвaрскo-срeмскe

Бeзбeднoснa ситуaциja нa истoку Хрвaтскe je зaдoвoљaвajућa, aли би прoпoрциoнaлнa зaступљeнoст Србa у пoлициjи мoглa дa будe вeћa, зaкључeнo je нa сaстaнку

Large srbi u policijskoj upravi

Predstavnici srpske zajednice na sastanku s policijom u Vinkovcima

Bezbednosna situacija na području Policijske uprave vukovarsko-sremske je na zadovoljavajućem nivou, dok po pitanju proporcionalne zastupljenosti pripadnika srpske zajednice u policijskim službama još uvek ima prostora za rast, jedan je od zaključaka sastanka predstavnika srpske zajednice sa područja najistočnije hrvatske županije sa načelnikom policije Antom Zovakom u Vinkovcima.

Zamenik vukovarsko-sremskog župana Srđan Jeremić podsetio je da je reč o redovnom sastanku na kojem je analizirano stanje u Vukovarsko-sremskoj županiji te raspravljene mogućnosti unapređenja saradnje. Prvenstveno se razmatrala bezbednosna situacija u kontekstu nedavnih događaja u Vukovaru te na koji način povećati broj pripadnika srpske zajednice u policijskim službama.

- Cilj nam je bio sagledati mogućnosti za uspostavljanje što boljih međusobnih odnosa kako bi se postojeći i potencijalni problemi uspešno rešili ili prevenirali - rekao je posle sastanka Jeremić. Dodao je da su ukazali na pojavne oblike nasilja, pre svega na području grada Vukovara ali i u nekim drugim sredinama.

- Iz svega što nam je načelnik predočio, vidljivo je da je policija u tim slučajevima postupila profesionalno i odgovorno. Svi počinioci su pronađeni i privedeni, dok su daljnji postupci u nadležnosti sudskih instanci - izjavio je novinarima zamenik župana iz reda srpske zajednice.

Druga bitna tema za srpske političke predstavnike bila je proporcionalna zastupljenost Srba u policijskoj upravi i stanicama.

- Udeo Srba u policiji na području ove policijske uprave trenutno je 10 odsto, što je zadovoljavajuće. Međutim, na osnovu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i na osnovu broju srpske populacije u ukupnom broju stanovnika, taj broj bi trebao da bude 13,5 procenata - podsetio je Jeremić, izrazivši stav da će u tom smislu u budućem periodu biti mogućnosti za povećanje kvote.

Uz spomenuto, zaključak sastanka u policijskoj upravi je da je partnerski odnos neophodan za što bolju razmenu informacija, kako bi stanje sigurnosti svih građana doveli na još viši nivo, odnosno da se poveća poverenje u policiju.

Sastanku s predstavnicima PU vukovarsko-sremske u Vinkovcima prisustvovali su i predsednik Županijske organizacije SDSS-a Dušan Jeckov te predsednik i sekretar županijskog Veća srpske nacionalne manjine Svetislav Mikerević i Dušan Latas. Mikerević je istakao da je jedan od ciljeva Veća obilazak sredina s većinskim srpskim stanovništvom te što bolja saradnja s policijom u kontekstu stabilne bezbednosne situacije.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više