Novosti

Politika

Српскe oргaнизaциje пoзивajу нa избoрe

Слoбoдним избoрoм пoтврђуjeмo жeљу дa нaс кao мaњинску зajeдницу прeдстaвљajу људи из нaшe зajeдницe, oствaруjeмo прaвa у склaду сa зaкoнимa РХ и учвршћуjeмo тeмeљe нaших прaвa и културнe aутoнoмиje

Large glasanje

Ilustracija (foto Marko Prpić/PIXSELL)

Srpske organizacije Srpsko narodno vijeće (SNV), Zajedničko veće opština (ZVO), Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta". Srpsko privredno društvo "Privrednik". Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj i Srpski demokratski forum (SDF) pozvale su pripadnike srpske nacionalne zajednice da izađu na izbore u XII. izbornoj jedinici.

"U srijedu, 17. aprila, u Republici Hrvatskoj održavaju se parlamentarni izbori. Na njima će birači izabrati novi saziv Hrvatskog sabora, koji će onda izabrati i novu Vladu. Kao i posljednjih dvadesetak godina, svi koji su u registru birača upisani kao Srpkinje ili Srbi na samom će biračkom mjestu odlučiti hoće li uzeti tzv. građanski, bijeli listić, ili manjinski, roza listić.

Položajem Srba u Hrvatskoj još uvijek ne možemo biti zadovoljni, bilo da se radi o stanju lokalnih zajednica u kojima u većoj mjeri žive Srbi, statusnim pitanjima s kojima se još uvijek bore mnogi povratnici ili političkom kulturom koja Srbe u Hrvatskoj tretira kao nepoželjne strance ili gore. Dio političke scene i dalje zahtjeva manju ili nikakvu zastupljenost Srba u Saboru kao preduvjet za ukidanje manjinskog obrazovanja, a onda i drugih elemenata kulturne autonomije.

Smatramo da je zbog toga važno da naše sunarodnjakinje i sunarodnjaci izraze svoju namjeru da sačuvaju svoj manjinski srpski identitet glasanjem u 12. izbornoj jedinici, tj. na roza listiću za srpsku nacionalnu manjinu. Takvim slobodnim izborom potvrđujemo želju da nas kao manjinsku zajednicu predstavljaju ljudi iz naše zajednice, zatim ostvarujemo prava u skladu sa zakonima RH i naposljetku učvršćujemo temelje naših prava i kulturne autonomije.

U srijedu birajmo slobodno i istaknimo ponosno naš nacionalni identitet!", stoji u saopćenju.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više