Novosti

Politika

Srezane jugo-penzije

Koliko je važno mjesto i tvrtka gdje ste zaradili mirovinu najbolje znaju današnji umirovljenici koji su je stekli dijelom ili u cijelosti u poduzećima sa sjedištem u bivšim jugoslavenskim republikama

Iza5tn426o4cm5u723f3hjk8i2r

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Koliko je važno mjesto i tvrtka gdje ste zaradili mirovinu najbolje znaju današnji umirovljenici koji su je stekli dijelom ili u cijelosti u poduzećima sa sjedištem u bivšim jugoslavenskim republikama. Pri tome su bolje prošli nekadašnji radnici koji su radili u slovenskim firmama jer danas imaju daleko veće mirovine ne samo od onih koji su radili u tvrtkama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, nego i u hrvatskim tvrtkama. Zaključak je to nakon posljednjih izračuna Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje na osnovu kojih je HZMO ovom dijelu umirovljenika poslao rješenja po kojima se utvrđuju nove znatno niže mirovine od onih koje su primali dosad.

Prema neslužbenim podacima, radi se o oko 2.000 umirovljenika koji će primati mirovine niže po tisuću i više kuna. Skoro 30 godina od raspada bivše države i više od 20 godina poslije sklapanja ugovora po kojima je regulirano međudržavno socijalno osiguranje, mnogi se pitaju zašto su izračuni tek sada urađeni. HZMO je medijima kašnjenje opravdavao činjenicom da su se za pojedine umirovljenike izračuni iz BiH i Srbije čekali čak 15 godina.

- Umirovljenicima je to zaista težak šok. Pogotovo ako imaju ovrhe na mirovine ili podignute kredite. Jedan gospodin je dvaput imao infarkt i na kraju je preminuo od stresa. Radio je cijelo vrijeme u Zagrebu, samo što mu je poslodavac bio iz Beograda. Isto se dogodilo i supruzi jednog novinara Tanjuga, čija je ionako mala obiteljska mirovina značajno smanjena - ističe predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović.

- Do sada su umirovljenici iz bivših jugoslavenskih republika primali mirovine kao da su radili u hrvatskim firmama jer ih se nije smjelo ostaviti bez mirovine. Vjerujem da je ovo jedna od posljednjih grupa kojoj do sada nisu bili izvršeni izračuni. Nažalost, sve je urađeno na temelju međunarodnih ugovora i zakona po kojima svatko odgovara za one godine staža gdje su evidentirane uplate doprinosa. Što god da smo pokušali, nema pravnog lijeka - dodaje Jasna Petrović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više