Novosti

Politika

Sretna Nova genocidna

Proslavu dočeka Nove godine u Priboju grupa pripadnika organa reda obeležila je pesmom kojom pozivaju na ponavljanje Srebrenice i Vukovara, odnosno stihovima "Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice"

Large internacionala  ko%c5%beul

Priboj (foto Wikipedia)

U "srpskom svetu", tom prostorno nedefinisanom entitetu, česte su proslave u kojima se prizivaju nove Srebrenice i Vukovari, na kojima se slavi "herojstvo" Ratka Mladića i Karadžić Radovana. Tu se samo opevava ono što se svakodnevno vidi i čuje, a to su relativizacija genocida i zločina. Proslavu dočeka Nove godine u Priboju grupa pripadnika organa reda obeležila je pesmom kojom pozivaju na ponavljanje Srebrenice i Vukovara, odnosno stihovima "Oj Pazaru, novi Vukovaru, oj Sjenice, nova Srebrenice". Među slavljenicima su bili i zamenik načelnika Regionalnog centra granične policije prema Crnoj Gori Vidosav Avramović, oficir u PU Priboj Marko Žujić, nekadašnji pomoćnik komandira, a sada šef smene u Regionalnom centru granične policije Milojica Bjelović Mime, penzionisani komandir u policijskom odeljenju Sastavci Marko Klisura, policajci Goran Šalipur, Vladan Janjušević, Dragan Zeković i još nekoliko pripadnika PU u Priboju. Ubrzo je stiglo i izvinjenje od strane Zekovića, koji je tu noć slavio i zbog rođenja sina, u kom kaže da nisu svi pevali te da on ima prijatelje Bošnjake i da se sve pokušalo preuveličati.

Fahrudin Kladničanin, izvršni direktor Akademske inicijative "Forum 10" iz Novog Pazara ističe da "pozivanje na novi Vukovar i novu Srebrenicu, murali sa junacima koji su činili zločine tokom poslednjeg rata, svakodnevno orgijanje različitih opskurnih likova na televizijama sa nacionalnom frekvencijom ima zadatak da banalizuje istinu".

- Društvo u Srbiji se nikada nije upustilo u proces suočavanja sa prošlošću i mi se sada suočavamo sa procesima nespremnosti ovog društva da prihvati istinu. Danas je u Srbiji sve postalo društveno prihvatljivo i murali i nacionalističko orgijanje uz stihove pesama koje pozivaju na Srebrenicu i Vukovar, a znamo šta se tamo dogodilo, ubijanje, progon, nestajanje jednog grada. I kada se pevaju ove pesme, oni koji ih pevaju, zapravo priznaju, odnosno, dobro znaju šta znači uporediti Novi Pazar sa Vukovarom ili Sjenicu sa novom Srebrenicom. Konkretno, događaji iz Priboja su kršenje krivičnog zakona i poziv na raspirivanje mržnje i nacionalne netrpeljivosti i nadležne institucije trebaju da reaguju. To je minimum koji očekujemo – kaže Kladničanin za Novosti.

U iščekivanju reakcija nadležnih institucija čuli smo predsednika koji je poručio Bošnjacima da je Srbija njihova zemlja, baš kao i njegova, ali je dodao i da su ga, prilikom nedavne posete Novom Pazaru, odgovorili od odlaska u određene lokale jer "tamo pevaju pesme Naseru Oriću". Klandičanin ističe da se u Sandžaku "ne pevaju pesme koje veličaju Nasera Orića, te pesme, taj repertoar i aranžman muzički koji ih prati prosto nije blizak Bošnjacima u Sandžaku".

- Priboj je vrlo osetljiva sredina, i tokom rata u BiH, devedesetih godina izuzetno je bio suočen sa teškim izazovima poput otmica u Sjeverinu i Štrpcima, spaljivanju sela i progona stanovništva, pa je državni vrh, odmah trebao dođi u Priboj, da se tenzije koje su nastale bar smire – dodaje naš sagovornik.

Dan nakon Vučićevog boravka u Novom Pazaru, premijerno je prikazan film Jasmile Žbanić "Quo vadis, Aida?" bez medijske pažnje koju bi inače imao film proglašen najboljim evropskim filmom prošle godine. U Beogradu je baš taj dan penzionisanim generalima Milomiru Miladinoviću i Vinku Pandureviću uručena vojna spomenica za učešće u odbrani od NATO bombardovanja. Pandurević je inače pravosnažno osuđen na 13 godina zatvora za ratni zločin počinjen baš u Srebrenici.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više