Novosti

Politika

Sramota je što smo glasanje o obuci Ukrajinaca pretvorili u politički sukob

Naravno da bi u nekoj drugoj situaciji desnica glasala za svaku vojnu podršku Ukrajini, međutim u ovom slučaju je riječ o tome da su u u sukobu s Plenkovićem i stoga čine sve da mu napakoste, kaže Jaroslav Pecnik

Large sabor

Komešanje u Saboru prije glasanja (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Hrvatska neće obučavati ukrajinske vojnike u sklopu misije EUMAM – Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini. HDZ, na čelu s Andrejom Plenkovićem koji je snažno zagovarao takvu misiju, pretvorivši na koncu to pitanje u prvorazredni saborski performans, nije uspio sakupiti dvotrećinsku većinu od 101 zastupničkog glasa. Za obuku je tako glasalo 98, dok se protiv nje izjasnilo 10 zastupnika: petero zastupnika Domovinskog pokreta, dvoje zastupnika Suverenista, nezavisna Ružica Vuković, haesesovac Krešo Beljak i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

I dok su zastupnici poput Sandre Benčić, izjavili da Hrvatska solidarno stoji uz Ukrajinu, predloživši da se sudjeluje u obuci u pogledu neborbenih aktivnosti, što je u skladu s domaćom vojnom i ekonomskom moći, s desnice su došle iznenađujuće poruke da se ne treba petljati tamo gdje Hrvatskoj nije mjesto.U HDZ-u je na kraju glasanja nastupila rezignacija, pa je član te stranke i biši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara neizglasavanje odluke o obuci ukrajinskih vojnika komentirao da ga je sram što će "Putin biti zadovoljan".

Odmah nakon konačnih rezultata za komentar upitali smo političkog analitičara Jaroslava Pecnika, koji nije iznenađen konačnim rezultatom.

- Za mene to nije neočekivano, bio sam uvjeren da Plenković ne može sakupiti 101 glas, mada je imao 98 sigurnih. Na koncu, krajnji rezultat je njegov osobni poraz, što sigurno neće priznati. Suprotno tome predsjednik Zoran Milanović će to shvatiti kao svoju pobjedu, uzmemo li čitav kontekst oko ove teme koja se već duže vrijeme povlači – kazao je Pecnik.

Što se tiče desnice, stvari su ipak prozirnije.

- Naravno da bi u nekoj drugoj situaciji ona glasala za svaku vojnu podršku Ukrajini, međutim u ovom slučaju je riječ o tome da je desnica u sukobu s Plenkovićem i stoga čini sve da mu napakosti pa i glasuje protiv obuke ukrajinskih vojnika – drži naš sugovornik.

Analitičar podvlači crtu i smatra da se ovdje ne radi toliko o Ukrajini nego našim unutrašnjim političkim ratovima gdje svatko pokazuje mišiće na svoj način. Jedno principijelno pitanje, domeće, pretvorili smo u unutarnjopolitički sukob, što je sramota uzimajući u obzir muke ukrajinskog naroda.

S obzirom da Ukrajinci dobivaju pomoć u najmodernijem naoružanju, Pecnik smatra da bi Ukrajina prije Hrvatskoj mogla održati vojnu obuku, nego obrnuto. Pa ipak čini se da je vladajućem HDZ -u na naplatu stigao i sukob s predsjednikom Milanovićem, koji je odbio dati suglasnost za pomoć u obuci ukrajinske vojske bez konkretiziranja navedenih aktivnosti, ali i drugih proceduralnih razloga kojima su kumovali potkapacitirani ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman i ministar obrane Mario Banožić, koji su preuzeli obaveze iz svojih resora, bez prethodnih konzultacija s Milanovićem, pri čemu se nisu držali ni Ustava ni Zakona o obrani RH. Premda se Milanović bio spreman usuglasiti u slučaju da je Sabor odluku o obuci ukrajinskih vojnika izglasao dvotrećinskom većinom, ali to se kako smo vidjeli, ipak nije dogodilo.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više