Novosti

Politika

Sporno mjesto ustoličenja

Ustoličenje novog mitropolita na Cetinju prosvjednici doživljavaju kao provokaciju. Andrej Nikolaidis smatra da iza svega stoji Vučić

Large joanikije filip filipovic  halopix

Novi mitropolit dolazi s funkcije episkopa budimljansko-nikšićkog (foto Filip Filipović/HaloPix/PIXSELL)

Ako je vjerovati najavama iz Srpske pravoslavne crkve, 5. septembra u Cetinjskom manastiru na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog bit će ustoličen Joanikije Mićović. Joanikije je prethodno izabran na tu poziciju na Saboru SPC-a 29. maja, a na njoj popunjava prazninu koju je svojom smrću ostavio Amfilohije Radović. Najava da će Cetinje biti mjesto na kom će se ustoličiti novi mitropolit bila je povod da se na njemu 22. augusta okupi nekoliko tisuća protivnika te ideje. Ništa protiv Joanikija, već protiv ideje da ustoličenje bude baš na Cetinju. Pisac Andrej Nikolaidis podsjeća da je Cetinje devedesetih godina bilo centar antiratne politike, pa na odluku SPC-a da ono bude mjesto ustoličenja gleda i kao provokaciju.

- Sukob koji ovih dana kulminira na Cetinju je politički, i u njemu vjera funkcioniše kao jedna od proteza nacionalnog identiteta - ističe on.

Moglo bi se reći da je negodovanje protiv ustoličenja Joanikija na Cetinju reakcija na višemjesečne litije i proteste iza kojih je stajao SPC nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je predvidio podržavljenje imovine SPC-a za koju ne postoji dokaz o vlasništvu prije 1918. godine. SPC i tadašnji mitropolit Amfilohije su uticali na rezultat parlamentarnih izbora, pa čak i na odabir premijera, Zdravka Krivokapića. Nova, prosrpski orijentirana vlast izmijenila je zakon, pa je sporna imovina ostala u vlasništvu SPC-a. Nikolaidis objašnjava da je ta odluka izazvala bijes "dobrog dijela Crnogoraca, koji to smatraju nezapamćenom pljačkom kulturnog i duhovnog nasljeđa".

- Ljudi, prosto, ako su Crnogorci, u Crnoj Gori nemaju gdje zapaliti svijeću a da im tamo, kao što neprekidno čine velikodostojnici SPC-a, neko ne objasni kako oni kao Crnogorci ne postoje, nego su, zapravo, Srbi. Cetinjski manastir je, međutim, i dalje vlasništvo Cetinja i Cetinjana. Kada je Joanikije, nakon što je Crnogorcima oduzeto 600 manastira, najavio da želi biti imenovan baš u Cetinjskom manastiru, onom jednom koji je ostao Crnogorcima, ovi su to shvatili ne kao prst, ne kao tri, nego kao svih deset prstiju u oko. To je brutalna, najveća moguća provokacija. Zato ambasade SAD-a i Njemačke pozivaju vlasti i SPC da imenovanje obave drugdje - objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da Cetinje simbolizira ono što je današnja Crna Gora – sekularna, građanska država, "a ne država Crnogoraca". Kao protuteža nudi se druga koncepcija, pojašnjava.

- Druga koncepcija je ona Aleksandra Vučića i njegovih namjesnika u Crnoj Gori – promjena ustava i Crna Gora kao država srpskog naroda - smatra Nikolaidis.

Iako je prethodno bio najavljen, Vučić po svemu sudeći neće dolaziti na Cetinje. Posljednji put u Crnoj Gori je bio na ispraćaju Joanikijevog prethodnika. Nikolaidis tvrdi da je nebitno da li će doći ili ne.

- Aleksandar Vučić stoji iza svega ovoga. Ako njegovi namjesnici u Crnoj Gori istraju na planu da organizuju kontramiting... Jer to im je plan: da na Cetinje organizovano, između ostalog i iz Trebinja i Bileće, dovedu masu pristalica SPC-a i njih suprotstave građanima Cetinja koji će taj dan protestvovati, da, dakle, ljudskom masom i oružanim snagama izvrše desant na Cetinje i pokore ga da bi Perić (patrijarh Porfirije) na njemu imenovao Joanikija Mićovića. Izlišno je reći da sam, imajući u vidu njegovu reputaciju, zapanjen da u tome, voljno ili nevoljno, posve je svejedno, učestvuje Porfirije Perić - razočarano će Nikolaidis.

Kakva atmosfera vlada u Crnoj Gori pred najavljeno ustoličenje, ali i inače, govori i činjenica da je u Risnu, uoči protesta na Cetinju, napadnuta novinarka RTV Crne Gore Tamara Nikčević. Nikolaidis napominje da je ona uobičajena meta ovih vlasti. Podsjeća da se na to naviklo, ali i da to ne bi smjelo tako biti.

- Sin lokalnog funkcionera iz Tivta na dan mitinga na Cetinju objavio je: "Nema tu tolerancije i tih sranja 5-oga ulazimo mi Tivćani na CT kao Ratko 95-te u Srebrenicu." Njegov kolega duhovito je primijetio: "Nadamo se da će 5. septembra na Cetinju simbolično biti 8.372 Milogoraca." I nikom ništa - kaže Nikolaidis.

Osim Tamare Nikčević, dok su izvještavali sa protesta na Cetinju ometana je i ekipa TV Vijesti. Premijer Krivokapić je osudio taj napad.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više