Novosti

Kronika

Slava junacima

Stanovnici Gornjeg Skrada u općini Krnjak kao i oni sa šireg područja toga dijela Korduna, obilježili su 78. godišnjicu formiranja Drugog skradskog partizanskog odreda

Ir5gh4zxo3j8sx89o1rikcrf7dp

Svečano u Gornjem Skradu (foto Ilija Matijević)

Stanovnici Gornjeg Skrada u općini Krnjak kao i oni sa šireg područja toga dijela Korduna, obilježili su 14. avgusta 78. godišnjicu formiranja Drugog skradskog partizanskog odreda. Na spomenik su položeni brojni vijenci i zapaljene svijeće, dok je parastos nevinim civilnim žrtvama i palim borcima služio karlovački paroh Radoslav Anđelić. Potom je održan tradicionalni narodni zbor.

Uz Dejana Mihajlovića, načelnika općine Krnjak, Iliju Matijevića, predsjednika Vijeća srpske nacionalne zajednice Karlovačke županije, te Radu Kosanovića, koordinatora u SNV-u, skupu su prisustvovali Ratomir Bošnjak, predsjednik županijskih antifašista, i Mirko Miladinović, predstavnik antifašista Karlovca. O značaju ovog partizanskog odreda govorio je Rade Grijaković, predsjednik antifašista Krnjaka.

- Okupili smo se da odamo počast i prisjetimo se naših svetaca i mučenika, naših junaka, klanjajući se njihovoj borbi i žrtvi, srca ispunjenog ponosom što smo dio ovog kraja i ovog naroda koji je uvijek znao prepoznati pravi put i svrstati se na stranu pravde i istine - kazao je Grijaković.

Dodao je da ovo nisu mjesta na kojem je netko manje ili više važan.

- Na ovakvim mjestima smo svi jednaki, a jedini protokol koji ovdje vrijedi je poniznost i zahvalnost pred žrtvom onih čijim se sjenama klanjamo, za ono što su svojom borbom omogućili, a to je ono što je bogomdano, pravo na život, slobodu i jednakost, sve ono što su sile zla utjelovljene u fašističkoj NDH smatrale da nemamo pravo i što su htjele u krvi i ognju zatrti - istakao je Grijaković.

- Kažu da smo zarobljenici prošlih vremena i da smo zaglavili između 1941. i 1945. te da budućnosti nema od sjećanja. Nažalost, narod bez sjećanja i poštivanja svoje prošlosti nema ni budućnosti. I ne bi mi zaglavili u ponavljanju priča o povijesnim događajima iz godine u godinu da nam je sadašnjost jasno određena prema tom vremenu i da nam se sa spomenika širom države ne koči ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’ te da se petokraka ne pokušava proglasiti zločinačkim simbolom - zaključio je Grijaković.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više