Novosti

Kronika

Antifašistički Gornji Skrad

Obilježena 77. godišnjica osnivanja Drugog skradskog partizanskog odreda: U Gornjem Skradu obnovljena je spomen-ploča na kojoj se nalazi ime 91 stradalog s tog područja u Drugom svjetskom ratu

V6sbjtdkwcs1cq280p3ipivnwtc

Rade Grijaković, predsjednik krnjačkih antifašista

Otkrivanjem obnovljene spomen-ploče, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 77. godišnjica osnivanja Drugog skradskog partizanskog odreda. Obnovljenu spomen-ploču zajedno su u Gornjem Skradu otkrili Dejan Mihajlović, načelnik općine Krnjak, i Boro Rkman, predsjednik Izvršnog odbora Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), dok je sve prisutne pozdravio Željko Novaković, predsjednik mjesnog odbora Gornji Skrad.

- Drago mi je što smo obnovili barem jedan od tri hiljade spomenika i spomen-ploča razrušenih u ratu devedesetih. Ova ploča nosi ime 91 stradalog u Drugom svjetskom ratu sa šireg područja Gornjeg Skrada. To svjedoči, poput ostalih naših mjesta, da je i Gornji Skrad podnio veliku žrtvu u tom ratu za konačno oslobođenje - kazao je Rade Grijaković, predsjednik krnjačkih antifašista.

- Dok god nas ima ne smijemo prestati ponavljati priču o ovim hrabrim ljudima - dodao je Grijaković.

Podsjetivši na 61 palog borca i na 30 civilnih žrtava, načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović se osvrnuo i na zadnje događaje u Hrvatskoj na kojima se veličao fašizam. Govorio je o koncertu Marka Perkovića Thompsona u Glini, koji je održan na 23. godišnjicu operacije ‘Oluja’ i njegovom nastupu na dočeku hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu.

- Što reći o pokliču (‘Za dom - spremni’) pod kojim su Srbi ubijani? Na nama je da nastavimo dalje na putu antifašizma. Posebno hvala SNV-u koji nas financira i omogućuje da održavamo brojne komemoracije za žrtve zločina koji su se dogodili tokom ljeta 1941. godine. Ovi i ovakvi spomenici su, bez obzira na sve, spomenici našeg trajnog boravka na ovim krajevima i dokaz su naše uspješne antifašističke borbe - kazao je Mihajlović.

Uz spomen-ploču u Gornjem Skradu, Vijeće srpske nacionalne manjine općine Krnjak obnovilo je partizanske-spomen ploče u Trupinjaku i Dugom dolu. Predstoji obnova spomen-ploča i ostalih spomeničkih obilježja na Debeloj kosi, gdje je 27. jula 1941. godine osnovan Prvi kordunaški partizanski odred.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više