Novosti

Kronika

Пoнoс Koрдунa

Oбиљeжeнa 81. гoдишњицa фoрмирaњa Другoг кoрдунaшкoг-скрaдскoг пaртизaнскoг oдрeдa у Гoрњeм Скрaду: "Нaрoд кojи сe нe сjeћa свoje прoшлoсти, пoгoтoвo oнe свиjeтлe, нeмa ни будућнoсти", рeкao je Рaдe Гриjaкoвић

Large gornji skrad

Stanovnici Mjesnog odbora Gornji Skrad iz sastava općine Krnjak u subotu 6. avgusta obilježili su 81. godišnjicu formiranja Drugog kordunaškog-skradskog partizanskog odreda. Na spomenik palim borcima i žrtvama ustaško-fašističkog terora položeni su vijenci i upaljene svijeće. Za sve žrtve je u mjesnoj crkvi služena liturgija, a predvodili su je sveštenici Darko Dugonjić i Nebojša Anđić.

Potom je održan tradicionalni narodni zbor. No pandemija koronavirusa i lokdauna, zbog kojih dvije godine nije bilo takvih okupljanja, očito su ostavili traga, pa se ovog puta okupio znatno manji broj ljudi negoli ranije. Nije bilo ni većih govorancija, ali je predsjednik Općinskog vijeća Općine Krnjak i tamošnjeg udruženja antifašista Rade Grijaković u razgovoru za Novosti istaknuo da su pripadnici Drugog kordunaškog-skradskog partizanskog odreda "naši junaci" i da se "moramo klanjati njihovoj borbi i žrtvi".

- Ponosni smo što smo dio ovog kraja i naroda koji je znao prepoznati pravi put i svrstati se na stranu pravde i istine. Prigovaraju nam da su to relikti prošlih vremena, no sve dok bude i jedne osobe koja će doći i pokloniti se palim junacima, njihova borba ima smisla, a žrtva nije bila uzaludna. Jedino kada ne bude više ikoga da kaže drugačije, njihova sto puta ponovljena laž postat će istina – rekao nam je Grijaković.

- Kažu da smo zarobljenici prošlih vremena i da smo zaglavili između 1941. i 1945. godine te da budućnosti nema od sjećanja. Nažalost, narod bez sjećanja i poštivanja svoje prošlosti, pogotovo ovako svijetle, nema ni budućnosti. I ne bismo mi zaglavili u ponavljanju priča o povijesnim događajima iz godine u godinu da nam je sadašnjost jasno određena prema tom vremenu, da nam se sa spomenika širom države ne koči ustaški pozdrav i da se petokraku ne pokušava proglasiti zločinačkim simbolom – dodao je Rade Grijaković.

Podsjetimo, Drugi kordunaško-skradski odred formiran je svega dva tjedna nakon formiranja Prvog odreda Debela kosa. Gornjeskradski odred i taj kraj dali su 105 žrtava u Drugom svjetskom ratu, 66 palih boraca i 39 civila, a prvi komandir Skradskog odreda bio je Rade Dobrosavljević.

U narednim danima održat će se i niz narodnih zborova. Za petak, 12. avgusta, najavljen je antifašistički skup u Boviću u općini Vrginmost, a sljedećeg dana održat će se 13. Zelena noć nogometnog kluba Petrova gora iz Vojnića. U nedjelju, 14. avgusta, obilježit će se godišnjica osnivanja Partizanskog odreda Trupinjak, a na rasporedu je i obilježavanje osnivanja takvog odreda u Perjasici, gdje je u obnovi spomenika, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem, sudjelovao i poduzetnik Goran Štrok. Naime, njegov otac Izidor, narodni heroj, general i španski borac, bio je i politički komesar Perjasičkog partizanskog odreda.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više