Novosti

Politika

Skandal do skandala

Vučić je uspoređivao Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, Medved pozdravljao zločinca Norca, Plenković tvrdio da je ‘Oluja’ bila bez ikakve mrlje, Opara se ograđivao od koncerta Hladnog piva, Krstičević govorio da je rat nešto najbolje, Thompson urlikao ‘Za dom - spremni’…

Mujl3tje8oih3tge06ldjf5ptpa

Aleksandar Vučić (foto Srđan Ilić/PIXSELL)

Već tradicionalno svakog petog u kolovozu Hrvatska i Srbija reinstaliraju svoje odnose. Zagrijavanje počinje na društvenim mrežama, pera se potom laćaju društveno-politički komentatori, onda glavu dižu branitelji, Thompson najavljuje svoj koncert i spektakl može početi. Akteri se po potrebi mijenjaju, ali publika ostaje uvijek ista – ‘naša’ i ‘njihova’. Kako život nije nogomet - bez obzira koliko ga ovih dana hrvatsko vodstvo spominjalo u svečanim govorima – zatomljene strasti koje političari tjeraju na površinu daleko su od bezopasnih i u pravilu se o glavu obijaju najslabijima, a to su oni čiji dresovi nisu po volji većine - Srbi u Hrvatskoj i Hrvati u Srbiji. Još je nešto zajedničko u svim tim govorima: nitko, ali baš nitko iz državnih vodstava dviju država nije spomenuo one ‘druge’, njihovu patnju i muku koju su prošli kroz rat, da o kroničnom manjku razumijevanja i empatije ne govorimo. Donosimo kratki pregled obilježavanja ovogodišnje obljetnice ‘Oluje’.

Vučićev govor

U Bačkoj Palanci, pod reflektorima stadiona Tikvara, pred 20 tisuća ljudi u nedjelju je održana centralna manifestacija Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe pod motom ‘Oluja je pogrom’ koju je obilježio srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Obilježio je, prije svega, usporedbom Hrvatske i nacističke Njemačke u odnosu prema Srbima, odnosno Židovima. ‘Namera je ista. Hitler je hteo svet bez Jevreja, Hrvatska, njena politika je htela Hrvatsku bez Srba, jer su, kako je rečeno, ’razarali hrvatsko nacionalno biće’. Kako? Nije objašnjeno, niti je to bilo potrebno’, rekao je Vučić, pa odmah nastavio spominjući obitelj nesretne židovske djevojčice Anne Frank i njenu sudbinu u Nizozemskoj s progonom Srba u Krajini. ‘Isti zločin protiv nekoga ko je različit, ima drugačije ime, poreklo i nekog svog boga. I u oba slučaja, jedina krivica, i Ane Frank i Srba iz Krajine, bila je ne nešto što su uradili, nego nečije ubeđenje da će, bez njih, neka zemlja, neki ljudi, biti lepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primenjeno konačno rešenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler 1919. godine optužio Jevreje za to što se ’množe’, i što je istu tu reč – ’množili su se’, upotrebio Tuđman u svom govoru u praznom Kninu, ’oslobođenom’ od Srba’, kazao je Vučić. Samo dan ranije, u autorskom tekstu objavljenom u beogradskom Telegrafu, isti taj Vučić napisao je ‘da će Srbi i Hrvati u budućnosti morati da sarađuju jer samo tako moći će da opstanu’ te da smo ‘i jedni i drugi suviše mali da bismo u nastavku mržnje i sukoba mogli da postojimo i opstanemo’. ‘Za to je neophodno ispunjenje samo jednog uslova, a to je međusobno poštovanje i razumevanje drugačijeg pogleda na minulost’, zaključio je. Kako Vučić želi doći do međusobnog poštovanja i razumijevanja, nije objasnio. Očigledno nije ni mislio objasniti, s obzirom da je dva dana kasnije kazao da je sam napisao govor iz Bačke Palanke, da ga je pročitao deset puta i da u njemu ne bi ništa mijenjao.

U Hrvatskoj su njegove izjave očekivano dočekali na nož. Neki su jedva dočekali da ovaj odvrti još jedan u nizu sličnih govora jer bi bez njega, takvog ‘teškog’ Srbina, njima bilo puno teže biti ‘teškim’ Hrvatima. Desne stranke, a među njih valja svrstati i dobar dio HDZ-a, tražile su povlačenje veleposlanika iz Beograda, zahlađenje ionako mršavih odnosa, kao i blokiranje pregovora Srbije sa EU. Nešto je rekao i SDP-ov Davor Bernardić. Očigledno, unutrašnjopolitički razlozi još će godinama biti prepreka i najmanjem pomaku u odnosima između dviju država koji se kreću po onom uhodanom modelu – jedan korak naprijed - dva natrag. Ocjena Vučićevog govora: Skandalozan!

Plenkovićev govor

U subotu navečer na kninskoj tvrđavi priređen je prijem za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača koje je predsjednica odlikovala visokim priznanjima za zasluge u ratu. Tamo se našao i premijer Andrej Plenković. Čestitao im je i zahvalio na svemu što su učinili za Hrvatsku u Domovinskom ratu, kao i u međunarodno-pravnoj bitci. ‘Njihovo oslobađanje u Haagu dokazalo je da je ‘Oluja’ bila, ne samo oslobađajuća, pravedna - nego i zakonita, legitimna i da nema nikakve mrlje. To je ključ i nešto što moramo uvijek imati na umu kada govorimo o žrtvi hrvatskih branitelja’, kazao je Plenković, ‘zaboravljajući’ sve procesuirane i neprocesuirane ratne zločine počinjene u ‘Oluji’, ‘zaboravljajući’ desetine tisuća zapaljenih kuća, ‘zaboravljajući’ stotine tisuća izbjeglih. Ali, baš kao i kod Vučića, sudbina onih ‘drugih’ nije predmet njegova razmišljanja, pa je dalje nastavio u istom tonu kako je ‘Oluja’ donijela trajan mir i slobodu, omogućila Dayton, učinila da se poštuje hrvatska država i njene institucije, zaključujući: ‘Ništa više nije bilo isto nakon ‘Oluje”. Ocjena Plenkovićevog govora: Skandalozan!

Medvedov pozdrav

Isti taj dan, dakle u subotu, u Ljubovu kraj Gospića otkriveno je Spomen obilježje za poginule branitelje, a pojavio se i osuđenik za ratne zločine Mirko Norac. Na skupu su bili i predsjednica Republike, ministar branitelja Tomo Medved i ličko-senjski župan Davor Milinović. Svi osim Kolinde Grabar-Kitarović s govornice su uz veliki pljesak pozdravili Norca, bivšeg zapovjednika Gospića. Ovo je, izračunao je HRT, prvi put da je ovaj ratni zločinac bio na nekom javnom skupu posvećenom braniteljima nakon odsluženja kazne. ‘Ovdje sam došao odati počast svojim prijateljima, suborcima i vojnicima’, kratko je rekao Norac i dodao da je dobio poziv da dođe na svečanost dan kasnije u Kninu. Norac je, da podsjetimo, osuđen na 15 godina zatvora za ratne zločine počinjene u Gospiću i Medačkom džepu. Odslužio je dvije trećine. Norac je, opet podsjetnik, u šumi kod Pazarišta usred noći iz skupine Srba koje su dovezli kamionom izdvojio jednu ženu koja ga je pitala: ‘Sine, nećeš me valjda ubiti?’. Uhvatio ju je i odveo u šumu. Čuo se pucanj. Nakon toga je zapovjedio: ‘Šta čekate? Pucajte!’ Poslušali su ga. Svi dovezeni su pobijeni. Ocjena Medvedovog oduševljenja Norcem: Skandalozno!

Krstičevićeva izjava

‘Domovinski rat je nešto najbolje, ujedinio nas je i pokazao da kad smo zajedno, imamo zajednički cilj, nema toga što ne možemo napraviti’, rekao je na obljetnici ‘Oluje’ u Kninu ministar obrane i bivši poduzetnik Damir Krstičević koji mandat provodi nemilice trošeći novac na naoružavanje. Čovjeku koji je još u ljeto 1991. pohađao škole JNA, Domovinski rat, bez sumnje, nije loše došao. Pustimo mašti na volju pa zamislimo gdje bi Krstičević danas bio da rata nije bilo. Zato njegovo oduševljenje može začuditi samo naivne. Uostalom, uvijek je bilo: nekom rat, nekom brat! Ocjena Krstičevićeve izjave: Skandalozna!

Preskupi mimolet

Posebno oduševljenje u Kninu, pred sve skromnijom publikom od jedva sedam tisuća ljudi, političari su iskazali mimoletom - tako se to zove - dvaju izraelskih aviona F16 Barak (koji će za veliki novac uskoro postati hrvatski) i dvaju hrvatskih MIG-ova 21. Iz Srbije je odmah poslan prigovor Izraelu zbog davanja legitimiteta ‘Oluji’, ali Izraelci se nisu bitno uznemirili. Uostalom, postoji 3,7 milijardi kuna razloga za to. Toliko će, naime, Hrvatska do 2022. godine platiti polovne avione toj državi. Pa kad tome pribrojite koliko će Srbiju koštati oni ruski MIG-ovi 29, samo zamislite koliko će novca otići na naoružavanje. ‘Izraelski F-16 iznad Knina su dokaz savezništva, partnerstva Izraela, SAD-a i Hrvatske, bili su tu i naši drugi partneri, prijatelji iz NATO-a, što je jako važno. Vidite da razvijamo Hrvatsku vojsku, gradimo sustav sigurnosti, gradimo sigurnosno okruženje, jačamo, očrvšćujemo naše odnose s našim saveznicima i ono najbitnije - čuvamo, štitimo hrvatske nacionalne interese’, rekao je Krstičević. Ocjena potrošenog novca: Skandalozno!

Bogdanova misa

Oglasio se i vojni ordinarij Jure Bogdan. Na svečanoj misi za domovinu u Kninu rekao je da ‘postoje pojedini glasovi u hrvatskom društvu koji žale za prošlim vremenima, a preziru sve od osamostaljenja Hrvatske do danas’, pa nastavio: ‘Izraelci žale za Egiptom gdje su sjedili kod lonaca s mesom i jeli kruha do mile volje, da su čamili kod lonaca s otpacima sa stolova egipatske gospode. Brzo su zaboravili da su u Egiptu bili robovi, da su jeli kruh sa sedam kora. Nemojmo, braćo i sestre, upasti u istu obmanu i zaboraviti što se događalo u našoj novijoj povijesti. Prisjetimo se da je agresija na hrvatski narod dugo pripremana – još od Načertanija i politiziranoga svetosavlja, pa preko propagandne knjige Magnum crimen sve do okupljanja na Kosovu Polju 1989. godine. Sustavno su se sijale klice mržnje pod političkim, kulturnim, pa čak i vjerskim velom’. Sve u duhu međusobnog poštovanja i razumijevanja. Ocjena mise: Skandalozna!

Thompsonov pozdrav

Marko Perković Thompson održao je 5. kolovoza koncert u Glini i to pred 50 tisuća ljudi. Lani je isti dan bio u Slunju. Također ga je započeo s onim ‘Za dom – spremni!’. Policija ga je prijavila, a sud u Slunju oslobodio, pa je Thompson opet svoju ‘Bojnu Čavoglave’ započeo istim ustaškim pozdravom. Policija je ovaj put odlučila zaobići prijavu. Nema smisla, kažu, jer je dosadašnja sudska praksa pokazala da se tu ne radi o poticanju na mržnju i da je tekst pjesme upravo onakav kako je snimljen na nosačima zvuka. Ipak, zabilježeno je šest prekršaja, od kojih su četiri zbog ‘isticanja nedozvoljenih simbola kojima se remetio javni red i mir’, a dva zbog alkoholiziranosti i vrijeđanja policije. Thompson je, tako je rekao, došao u Glinu širiti poruke ljubavi i zajedništva u čemu mu je pomagao Velimir Bujanec, široj javnosti poznat kao onaj koji se izdaje za novinara, a prostitutke plaća kokainom. Ocjena svega skupa: Skandalozno!

Oparin odgovor

Ono što može Jupiter, ne može vol, pa je tako splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara pokušao oprati ruke od koncerta Hladnog piva u subotu u Splitu. Šlagvort mu je dao isti onaj Bujanec kojem ta grupa nije dovoljno podobna za obljetnicu ‘Oluje’. Opara je odgovorio da je o koncertu doznao s plakata i da nije odgovoran za njega. Štoviše, ne sviđa mu se uopće Hladno pivo i čudi se ‘uglednom menadžeru g. Denisu Pletikosu’ (koji je Thompsonov menadžer) zašto je uopće organizirao taj koncert u Splitu taj dan. On je, kaže, uredio da na Rivi svira domoljubna glazba i da Mile Kekin sa svojima ima završiti u 23.50. Usprkos svemu, na tvrđavi Gripe, po lošem vremenu, okupilo se više od četiri tisuće ljudi. Ocjena Oparine reakcije: Skandalozna!

Bačićeve prozivke

Predsjedniku SNV-a Miloradu Pupovcu oštro je zamjereno što je bio s Vučićem u Bačkoj Palanci, pa ga, uz mnoge druge, prozvao i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić kazavši da bi s njime trebalo ‘obaviti razgovor’. Pupovac je objasnio o čemu se radi upozorivši da se godišnjica ‘Oluje’ posljednjih pet godina obilježava i u Hrvatskoj i u Srbiji kao mjesto ponovnog sukobljavanja i kao svojevrsni nastavak rata. ‘Razumijem svoje sugrađane Hrvate koji su u usporedbama današnje Hrvatske s Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi, težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivati zbog historijskog stradanja koje su Srbi doživjeli tokom i poslije ‘Oluje’. Zato postoje odgovorni pojedinci, bilo kao neposredni počinioci, bilo kao zapovjednici, bilo kao začetnici, a koje ni sud ni javnost nisu dosad osudili, kao što postoje i oni koji su odgovorni za stradanje koje su u ratu doživjeli Hrvati. Kolektivizacija krivice osim što je nepravedna sjeme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da se radi’ - naveo je Pupovac u saopćenju i podsjetio da obilježavanje ‘Oluje’ bez svijesti o izgnanstvu preko 200.000 Srba i sa proslavama kao što je bila ovogodišnja u Glini u kojoj se gledao i slušao sramotni i strašni pozdrav ‘Za dom - spremni!’ ne može biti nikako tolerirano’. Ocjena Bačićevog poziva: Skandalozan!

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više