Novosti

Kronika

Sigurnost, ali i tolerancija

Strategija nacionalne sigurnosti RH: ‘Potrebno je dodati važnost promocije kulture tolerancije i kulture mira što su važni elementi u nacionalnoj sigurnosti’, rekao je Pupovac

Ghnppg0xgo2prl8088no9kflk6y

Milorad Pupovac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

O prijedlogu Strategije nacionalne sigurnosti RH raspravljalo se prošlog tjedna u Saboru. Tom je prigodom Milorad Pupovac naveo da je Strategija sveobuhvatna, da odgovara na aktualne izazove i pitanja, te da stavlja problem nacionalne sigurnosti u mnogo širi kontekst nego dosad.

- Cijenimo činjenicu da je u četvrtom poglavlju pažnja posvećena pravima nacionalnih manjina. Ali mislim da bi bilo dobro da se to napravi i u temi gdje se govori o ljudskim pravima i slobodama, s obzirom na važnost politika ostvarivanja prava nacionalnih manjina u RH, kao jedne od temeljnih vrednota hrvatskog Ustava, a to je nacionalna ravnopravnost. Zbog toga ćemo podnijeti amandmane na ovu Strategiju - naveo je Pupovac. Također, iznio je da je veoma dobro što se u trećem i četvrtom poglavlju Strategije govori o suzbijaju različitih oblika ekstremizama, huliganizma, govora mržnje, zločina iz mržnje i slično.

- Smatramo da bi bilo dobro dodati važnost promocije kulture tolerancije i kulture mira što su važni elementi u nacionalnoj sigurnosti, razvoju svijesti i obrazovnih politika, koji su nam proteklih godina nedostajali. Kad govorimo o politici u našem susjedstvu, u regiji jugoistočne Europe, imamo upravo nedostatak politike promocije povjerenja. Zbog toga je važna obnova povjerenja i dijaloga, koji mogu pomoći u rješavanju otvorenih pitanja i kriznih točaka - zaključio je Milorad Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više