Novosti

Kratko & jasno

Sanja Cesar: Milijun za pobačaj

Cilj je skupiti milijun potpisa za zahtjev da Europska unija učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve. Peticiju se može potpisati na platformi Europske komisije, kaže članica inicijative "My Voice My Choice"

Large intrigator  mini

(foto Tomislav Miletić/PIXSELL)

Počelo je prikupljanje potpisa europske građanske inicijative "My Voice, my Choice" ("Moj glas, moj izbor"). O čemu se radi?

Pravo na pobačaj je ljudsko pravo, a pristup njemu temeljna zdravstvena zaštita. Europska građanska inicijativa "My Voice My Choice" je pokrenuta jer i danas žene u Europi umiru radi nedostupnosti pobačaja. Neprihvatljivo je da se u nekim zemljama Europske unije žene suočavaju s financijskim preprekama koje im onemogućuju pristup pobačaju jer nije besplatan ili pobačaj nije dostupan zbog nedostatka pružatelja usluga.

Cilj je skupiti milijun potpisa za zahtjev da Europska unija učini ono što je u njezinoj moći kako bi osigurala siguran i dostupan pobačaj za sve. Zahtijevamo da EU usvoji zakonodavstvo da bi se stvorio financijski mehanizam kojim bi se pomoglo državama članicama da osiguraju sigurnu skrb o pobačaju za sve one koji joj nemaju pristup. Inicijativa MVMC rezultirala bi mehanizmom na razini cijelog EU-a pomoću kojeg bi žene mogle putovati u zemlje koje su odlučile osigurati skrb za pobačaj, a trošak usluga pobačaja u potpunosti bi pokrivala Europska komisija. Sličan mehanizam već postoji za pacijentice s rakom dojke.

Peticiju se može potpisati na platformi Europske komisije, čitačem e-osobne iskaznice ili unosom OIB-a. Zbog pravila Europske komisije, peticiju mogu potpisati samo državljani zemalja članica EU-a, ali će koristi imati sve osobe na teritoriju Unije.

Koliko je inicijativa brojna?

Inicijativu "My Voice My Choice" pokrenuo je slovenski Institut 8. mart, u suradnji s organizacijama iz Slovenije, Španjolske, Finske, Poljske, Irske, Francuske, Austrije, Italije i Hrvatske. Inicijativa konstantno raste i sada uključuje više od 100 organizacija iz različitih zemalja koje se aktivno bore za prava žena na nacionalnoj razini i solidariziraju se sa svim ženama koje se nalaze na teritoriju Europe, pozivajući EU na akciju.

Što dalje kad se prikupe potpisi?

Potpise prvo moraju ovjeriti državna tijela. Potom ćemo naše zahtjeve zajedno s prikupljenim potpisima predati Europskoj komisiji. Time započinje proces u kojem ćemo svoju europsku građansku inicijativu predstaviti Komisiji i Europskom parlamentu gdje želimo plenarnu sjednicu koja će rezultirati glasovanjem o rezoluciji podrške. Komisija mora odgovoriti na naš prijedlog u određenom roku i objasniti koje će sljedeće korake poduzeti za provedbu našeg prijedloga.

Kakav je pristup prekidu trudnoće u EU-u?

Više od 20 milijuna žena širom Europe nema pristup pobačaju, što predstavlja rizik za njihovo fizičko zdravlje i uzrokuje nepotreban ekonomski i mentalni stres. To posebno pogađa žene i obitelji koje su siromašne i na marginama društva. Inicijativom ćemo promijeniti situaciju za žene u zemljama u kojima im je ograničena dostupnost pobačaja te žene iz marginaliziranih zajednica bez pristupa zdravstvenom osiguranju i sigurnom pobačaju u svim državama članicama. Ovim bi se prijedlogom pobačaj učinio dostupnim ženama iz Poljske i Malte koje imaju gotovo potpunu zabranu pobačaja. Više od 200 tisuća žena u Poljskoj mora ilegalno pobaciti svake godine, a najmanje 15 tisuća mora ih putovati izvan Poljske i moraju same platiti pobačaj. Inicijativa će pomoći ženama iz zemalja u kojima pobačaj nije besplatan te onima koje žive u zemljama u kojima je pobačaj legalan, ali im je onemogućen jer medicinsko osoblje odbija vršiti pobačaje zbog priziva savjesti.

Kako osigurati siguran i dostupan pobačaj za sve?

Restriktivni zakoni moraju se liberalizirati, a regulatorne barijere, poput autorizacije komisija, pristranih savjetovanja i obaveznih perioda čekanja ukinuti. Zdravstvena skrb vezana uz pobačaj treba biti integrirana u zdravstveni sustav kako bi se priznao njen status legitimne zdravstvene usluge i zaštitilo žene i medicinsko osoblje koje vrši pobačaje od stigmatizacije i diskriminacije. Priziv savjesti, ako je dozvoljen, mora biti reguliran na način da ne otežava pristup pobačaju. Informiranost i autonomija u donošenju odluka mora biti osigurana, a zakoni i politike moraju jamčiti povjerljivost, privatnost i nediskriminaciju za sve.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više