Novosti

Kronika

VIDEO Sačuvane veze Zagreba i Beograda

U očuvanju i izgradnji veza između Zagreba i Beograda, posebno tokom i nakon 90-ih godina, nemalu ulogu imala je ponekad nevidljiva, ali brojna građanski osviještena publika koja je, zajedno s istaknutim umjetnicima, bila lučonoša normalizacije hrvatskih i srpskih odnosa, rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga na otvorenju Dana srpske kulture

Otvaranjem izložbe "Tabula rasa" u ponedjeljak, 7. novembra, u dvorani "Prosvjete" u Zagrebu, počeli su ovogodišnji Dani srpske kulture u okviru kojih će srpskoj zajednici i kulturnoj javnosti u Zagrebu i nizu drugih gradova, u kojima djeluju pododbori "Prosvjete", biti predstavljeni brojni kulturni događaji poput izložbi, filma, književnosti, kazališta, plesa, glazbe… Dani se zatvaraju 10. decembra kad završava zadnji od događaja u okviru te manifestacije.

- Ovogodišnji Dani odvijaju se na temu "Veze Zagreb – Beograd", pri čemu se ističu najvažniji avangardni časopis s naših prostora Zenit iz 20-ih godina prošlog stoljeća, te 80. obljetnica smrti slikara Save Šumanovića. Sve su to dobri povodi za izložbu koja je nužna i zbog društveno-političke situacije na ovim prostorima kako bi se ponovo uspostavile pokidane veze na ovom području koje su odlično funkcionirale da bi bile prekinute ratnim događanjima i kulturnim politikama novonastalih država - rekla je kustosica "Prosvjete" Davorka Perić, ističući da na izložbi učestvuje 30-ak umjetnika iz oba grada.

- Cilj je institucionalno povezivanje i proširenje izložbe u prostore grada, kao i otvaranje društvenih tema na područjima gdje živimo, poput širenja platforme za suradnju hrvatskih i srpskih umjetnika u zadarskom zaleđu, ove godine u selu Lončari kod Karina. Govorimo o odnosu prema prirodi i prema društvu te problemima s otpadom preko instalacija koje simboliziraju probleme ovog kraja - rekla je.

Davorkin kolega, kustos Darko Šimičić iz Instituta Tomislav Gotovac govorio je o umjetnicima čiji su radovi predstavljeni na izložbi koja je, kako je kazao, stvarana u dijalogu i demokratskom duhu te da su izloženi radovi "izazov za razmišljanje i poziv za razumijevanje izložbe".

- Ova manifestacija nije samo iznimno bitna za srpsku zajednicu u Zagrebu i Hrvatskoj, nego je zbog svojih drugih programa i koncepta izrazito bitna i za ukupnu umjetničko-kulturnu zajednicu našeg grada. Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti stvaranje programske suradnje npr. između "Prosvjete" i KIC-a, kao i da manjinska kultura nije vezana isključivo za manjinske prostore, nego ulazi u tkivo grada i u druge kulturne centre - rekla je izaslanica zagrebačkog gradonačelnika i pročelnica za kulturu Emina Višnić.

- Radi o sjajnom projektu. Na izložbi su radovi relevantnih umjetnika koji su prepoznati na svjetskoj sceni. Drago mi je da se naglašava veza Beograda i Zagreba koja, bez obzira na politička strujanja i različite strane u kulturi i umjetnosti, uvijek postoji, djeluje i očito pokazuje rezultate - naglasila je Višnić.

Izložbu je otvorila potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga.

- Neću pretjerati ako istaknem da je u izgradnji i očuvanju veza, posebno tokom i nakon 90-ih, nemalu ulogu imala i ponekad nevidljiva, nekad nedovoljno vidljiva, ali brojna građanski osviještena publika. U sjeni razornih ratova i pokušaja nacionalističkih elita da onemoguće kulturnu razmjenu između dviju zemalja, konzumacija hrvatskog kulturnog sadržaja u Srbiji i srpskog u Hrvatskoj za pojedinca u toj skrivenoj publici nije predstavljala tek odraz njegovog osobnog stava, već je davala doprinos suradnji, toleranciji i razumijevanju nasuprot destrukciji i mržnji koja je vladala u tom razdoblju. Ta je publika, zajedno s istaknutim kulturnim pojedincima i umjetnicima, bila jedan od lučonoša normalizacije hrvatskih i srpskih odnosa, rekla bih i prije nego što je taj proces započeo u sferi javnih politika. Za publiku i za umjetnike ti odnosi nikad nisu ni bili prekinuti, oni su oduvijek bili tu - rekla je Šimpraga.

U brojnoj publici bili su i rukovodstvo "Prosvjete" na čelu s predsjednikom Milom Radovićem, rukovodioci i aktivisti srpskih institucija, ravnateljica Agencije za obrazovanje Dubravka Brezak Stamać i drugi.

Uz brojne izložbe, počevši od "Tabule rase" no 1. i 2., koje su postavljene u galerijama u centru grada, tu su brojni filmovi, književne večeri, kazališne predstave, predavanja, koncerti u Zagrebu, Rijeci, Sisku, Karlovcu, Daruvaru, Slavonskom Brodu i Umagu. Na zatvaranju izložbe "Tabula rasa no. 2" 7. decembra nastupit će Ana Đurić-Konstrakta. Cjelokupan program ovogodišnjih Dana srpske kulture možete vidjeti ovdje..

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više