Novosti

Politika

Sačić o ‘bagri’

Katarina Peović predložila je na saborskom Odboru za veterane da se uredi zapušteni zagrebački spomen-park Dotrščina, na kojem su nacisti i ustaše pobili sedam tisuća građana Zagreba i okolice. Željku Sačiću se nije svidjela ideja državne skrbi o ‘ratno-zločinačkoj bagri’ koja je ‘pobila najmanje 400 tisuća Hrvata’

Khonfdd701ajjqrq7vb6zyr8z34

Željko Sačić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Na sjednici saborskog Odbora za veterane zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić zatražio je zabranu državne brige o partizanskim grobljima i micanje petokrake iz javnog prostora. Na to ga je ponukao prijedlog članice Odbora i zastupnice Radničke fronte Katarine Peović da se uredi zapušteni zagrebački spomen-park Dotrščina, na kojem su nacisti i ustaše pobili sedam tisuća građana Zagreba i okolice.

‘Država ne smije davati kune da se održavaju takva grobišta i da se čini spomen na njih!’ uzvratio je Sačić povišenim glasom za vrijeme rasprave o godišnjem izvješću Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, koje se zadnjih godina pojavljivalo u medijima prvenstveno zbog državnih komemoracija ustašama. Peović je primijetila da se nigdje u tom dokumentu ne spominju grobovi i minirani spomenici partizana. Sačiću se, najblaže rečeno, nije svidjela ideja državne skrbi o ‘ratno-zločinačkoj bagri’ koja je ‘pobila najmanje 400 tisuća Hrvata’. ‘Moramo apsolutno izbaciti i petokraku iz javne uporabe’, nastavio je, neistinito tvrdeći da je Rezolucijom Vijeća Evrope zabranjeno isticanje petokrake u javnom prostoru.

Peović mu je odgovorila da je zvijezda simbol komunističkog i radničkog pokreta, i da se ne može poistovjećivati s padom Vukovara. Uzaludno je tražila prekid sjednice zbog Sačićevog zapjenjenog istupa o partizanima, koji je nazvala protuustavnim. Umjesto prekida, raspravi se pridružio ministar branitelja Tomo Medved, koji je u jednom trenutku otkrio zanimljiv detalj. Spominjući ‘nedopuštena’ obilježja, naime, poručio je da su sljedeće godine planirane izmjene zakona o grobljima i donošenje zakona o spomen-obilježjima. ‘Taj zakon jasno i precizno regulira to pitanje’, poručio je Medved, ne precizirajući planira li država na neki način proskribirati simbole antifašizma.

Na pitanje članice Radničke fronte zašto u spomenutom povjerenstvu za vojna groblja sjedi član Hrvatskog domobrana, udruge čiji su članovi rušili partizanske spomenike, Medved je odgovorio da je strukturu članova ustanovila vlada Zorana Milanovića. Vezano uz njezin prijedlog o uređenju Dotrščine, ministar ju je usmjerio na zagrebačku administraciju. Nakon izostanka reakcije na Sačićev istup i opaske Josipa Đakića da će sljedeći put donijeti top-listu svjetskih zločinaca s Titovim imenom, Peović je napustila sjednicu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više