Novosti

Društvo

Od zločinca do stradalnika

U toku je javna kampanja kojom se Mihajla Hrastova, osuđenog zbog ratnog zločina u Karlovcu, prikazuje kao žrtvu

Large intrigator  novosti

Prošlojesenske demonstracije protiv komemoracije za žrtve ratnog zločina (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Mihajlo Hrastov, pravosnažno osuđeni ratni zločinac, dobio je od Republike Hrvatske zahtjev da državi vrati još 2,5 miliona kuna. Tu je sumu država kao odštetu isplatila porodicama 13 ubijenih i troje teško ranjenih rezervista JNA – Teritorijalne obrane Krnjak. Zločin se dogodio 21. septembra 1991. na Koranskom mostu u Karlovcu, zbog čega je Hrastov osuđen.

Ovaj zahtjev za refundaciju za sada još nije pravosnažan i drugi je po redu. Prvi je punomoćan i njime država traži povrat 2,75 miliona kuna. Ako država bude inzistirala na vraćanju svih sredstava koje je uložila u odštete, redovne, zatezne kamate i ostale troškove, procjenjuje se da bi ukupna suma za refundaciju mogla iznositi i do 11,7 miliona kuna.

Iva Zlatić, advokatica Mihajla Hrastova, ustvrdila je u lokalnim medijima da je stigao drugi zahtjev za refundaciju sredstava u državni budžet i da je Hrastovu nakon prvog zahtjeva bankovni račun ovršen. Nakon punomoćne osuđujuće presude Hrastovu i nakon tužbi obitelji ubijenih i ranjenih, država je isplatila dobar dio od ukupno 22 zahtjeva, a dio njih još je u postupku.

Hrastov je osuđen nakon dugotrajnog sudskog postupka koji se otegao na oko 25 godina i koji je pokazao svu slabost hrvatskog pravosuđa. U izjavi Hini i sam Hrastov je ustvrdio da je njegov račun tri godine u ovrsi nakon prvog zahtjeva za refundaciju. Tvrdi da su visoki troškovi njegovih advokata podmireni zahvaljujući pomoći braniteljskih udruženja. Zbog novog zahtjeva za povrat 2,5 miliona kuna zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić rekao je da je "šokiran i uznemiren". "Hrastov je odrobijao 2,5 godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na koncu se njega i njegovu obitelj želi financijski uništiti za korist velikosrpskog agresora", izjavio je Sačić i poručio kako se oštro protivi toj "relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora".

Lokalni mediji su uglavnom navijački nastrojeni prema Hrastovu i napuhuju njegovo navodno stradalništvo, a moguće je da se na taj način pokušava izvršiti pritisak na lokalni sud kako ovaj ne bi na vrijeme podnio tužbu zbog refundacije. Država nije tražila refundaciju odmah nakon pojedinih isplata odšteta nasljednicima žrtava. Ako se dogodi zastara, svi će troškovi pasti na teret poreznih obveznika.

U znak potpore osuđenom Hrastovu u subotu, 10. aprila dvije navijačke grupe – Gademz i Bad Blue Boys – organizirale su prigodnu bakljadu na poprištu zločina u Karlovcu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više