Novosti

Politika

Rusija ima pravo slaviti Dan pobjede

Ovo nije rat Ukrajine i Rusije, nego rat SAD-a i Velike Britanije s Rusijom i to je okrutan rat na velikoj teritoriji, rekao je Hassan Hajdar Diab, reporter Večernjeg lista, na Privrednikovoj tribini

Large ukr

Saša Kosanović, Branimir Vidmarović i Hassan Hajdar Diab (foto Nenad Jovanović)

Izvjesno je da će u ratu koji traje godinu Ukrajina i njeni građani biti gubitnici, složili su se učesnici tribine "Dan pobjede u sjeni rata" održanoj 9. maja u prostorijama Privrednika u Zagrebu.

Rusija ima pravo slaviti Dan pobjede nad fašizmom jer pobjeda u Drugom svjetskom ratu, kao nešto što je je zajedničko čitavoj civilizaciji svijeta, ne može biti u istom košu s agresijom na Ukrajinu, rekao je Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose, ukazujući na masovnu zloupotrebu pojmova i konstruiranu priču o fašizmu.

Usprkos tvrdnjama da je Kina saveznik Rusije, ona se svrstava na svoju stranu i igra svoju igru jer joj odgovaraju stabilno i antiameričko tržište kako ništa ne bi ugrožavalo njene zapadne granice, kazao je Vidmarović, ističući da je budućnost Ukrajine neizvjesna. Dobiva brojne kredite čiji će se dio otpisati, ali ne i krediti Svjetske banke i MMF-a. Zbog toga su nužne reforme koje će smanjiti ionako niski standard stanovnika što uključuje i daleko više cijene, privatizaciju, pljačku i inflaciju.

Što se tiče protuofenzive, Vidmarović ističe da ona mora biti barem simbol.

- Ali Vladimir Zelenski je u teškoj situaciji i ima više problema od razočaranog naroda preko jačanja radikala kroz ojačani Azov do činjenice da više nema izgovaranja na prorusku oporbu. S vremenom će zapadni dio Ukrajine biti kulturno integriran u Poljsku, a jačat će i vjerski utjecaj - rekao je.

Govoreći o padu standarda u Rusiji zbog sankcija, Vidmarović je rekao da su pad osjetili stanovnici velegradovova. Većina stanovnika živi na selu i u gradićima izvan zone dolara, pa ne kupuju stranu robu niti strana vozila, ne idu na putovanja u inozemstvo. Rusi imaju veći stupanj adaptivnosti zbog pravoslavlja, odnosno stava o prihvaćanju Božje volje, rekao je.

Naglasio je i da je Rusija u rukama tehnokrata koji njome vladaju i ne daju da se socijalne funkcije uruše.

- Ukrajina oprezno ide prema pregovorima, a SAD obuzdavaju Kijev i ne dopušta napade na teritorij Rusije, što znači da je ruska taktika odvraćanja putem nuklearnog oružja uspješna - zaključio je Vidmarović.

Hassan Hajdar Diab, reporter Večernjeg lista, naglasio je da velik dio svjetske javnosti dobiva sve informacije o ratu sa Zapada, odnosno iz SAD-a i Velike Britanije, pa im nisu dostupni nezavisni izvori.

- Ovo nije rat Ukrajine i Rusije, nego rat SAD-a i Velike Britanije s Rusijom i to je okrutan rat na velikoj teritoriji, rekao je i ukazao na pad morala ukrajinskih vojnika i na grešku Rusa koji su u početku rata previše krenuli u širinu jer su bili namamljeni dezinformacijama da Ukrajinci neće izdržati ni 24 sata.

Govoreći o ukrajinskoj protuofenzivi, rekao je da su, kako god rat završi, Ukrajinci gubitnici kao Libanonci ili Sirijci jer će tamo ostati spaljena zemlja. Rusija nikad neće izgubiti, pa i po cijenu atomske bombe jer ako izgubi, Rusija bi nestala, naglasio je.

Krim i Donbas neće biti ukrajinski, kazao je i povukao usporedbu s Golanskom visoravni koju je Izrael zauzeo od Sirije 1967. i drži je do danas. A međunarodna zajednica šuti.

Na naše pitanje u turskoj ulozi, Hassan je rekao da se Putin trudi da u Turskoj Erdogan ostane na vlasti, ulažući sredstva u banke čije je drastično smanjio inflaciju. Ali ako na izborima 14. maja dođe do promjene, Rusija je u problemu, ocijenio je Diab.

Govoreći o ulozi Amerike na Kosovu, rekao je da Amerikanci nikog ne vole, pa ni Kosovare, već ih samo zanima ono što mogu uzeti, od baze kojom kontroliraju dobar dio Evrope do kompanija u čije vlasništvo ulaze.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više