Novosti

Manjinski zastupnik

Рeбaлaнсoм прoтив зaрaзe

Прeдвиђeнo je дa сe диo срeдствa зa пoсљeдицe aфричкe свињскe кугe исплaћуje тeмeљeм Зaкoнa o здрaвљу живoтињa, дoк сe сви oстaли прoгрaми вeзaни зa ту зaрaзну бoлeст исплaћуjу кao извaнрeднe мjeрe пoмoћи у пoљoприврeди, рeклa je Дрaгaнa Jeцкoв

Large sabor

43 milijuna eura namijenjeno je za suzbijanje afričke svinjske kuge (foto Borna Jakšić/PIXSELL)

Govoreći o rebalansu državnog proračuna za 2023., Dragana Jeckov, SDSS-ova saborska zastupnica, istaknula je da su njime obuhvaćene mjere za suzbijanje afričke svinjske kuge, besplatni obroci u školama i porodiljni dopust.

- Ovim rebalansom predviđeno je da se dio sredstva za posljedice afričke svinjske kuge isplaćuje temeljem Zakona o zdravlju životinja, dok se svi ostali programi vezani za tu zaraznu bolest isplaćuju kao izvanredne mjere pomoći u poljoprivredi. Osigurano je povećanje za 20.150.000 eura te će ukupno za ovu namjenu u 2023. biti isplaćeno 43,4 milijuna eura - navela je Jeckov.

Rebalansom proračuna za ovu godinu predviđeno je da prihodi iznose 27,7 milijardi eura, što je povećanje za 1,1 milijardu eura u odnosu na izvorni proračun, a rashodi se povećavaju za 1,2 milijarde eura, na 29,3 milijarde eura. Predviđeno je smanjivanje deficita za 0,3 posto bruto društvenog proizvoda, a rast BDP-a do kraja godine bi trebao biti 2,8 posto.

- Na mirovine odlazi skoro 344 milijuna eura, na sanaciju štete od potresa skoro 275 milijuna eura, dok za dodatna sredstva za peti paket mjera koje je donijela Vlada, odlazi skoro 265 milijuna eura. Unutar posljednjeg iznosa na kompenzaciju porasta cijena energenata odlazi 133 milijuna eura, dok ostatak ide na potpore umirovljenicima, nezaposlenima i poljoprivrednicima - sažela je Dragana Jeckov.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više