Novosti

Manjinski zastupnik

SDSS podržava povećanje plaća službenicima

Apeliramo da se poveća plaća svim službenicima i da se postigne kompromis u kojem će obje strane razumno popustiti, rekao je Boris Milošević u ime Kluba SDSS

Large 111

Boris Miloševic (foto Patrik Macek/PIXSELL)

U slobodnom govoru na izvanrednoj sjednici Hrvatskog sabora u petak, koju je na traženje opozicije sazvao predsjednik države Zoran Milanović zbog posljedica štrajka sudskih službenika i plinske afere, prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je na ogromne štete koje je prouzrokovalo veliko nevrijeme u srijedu, usporedivši ih sa posljedicama potresa. Osim Zagreba i Zagrebačke županije, najviše su stradale Karlovačka, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i naročito Vukovarsko-srijemska županija gdje čak 60 posto kuća lakše ili teže oštećeno.

- Tamošnja županijska vlast se snašla i učinila sve da tu štetu smanji, ali je neophodno da država učini sve za stradale krajeve da se štete što prije saniraju i ljudima pomogne te da svi što prije dobiju struju – zatražio je Pupovac.

Istaknuo je i štete nastale širenjem afričke svinjske kuge među svinjama na istoku Hrvatske.

- Radi se o opasnom fenomenu koji je pogodio čitav niz zemalja od članica Europske unije do Bosne i Hercegovine te Srbije. Ta bolest prijeti da nas još opasnije ugrozi. Na Vukovarsko-srijemsku županija otpada 65 posto svinjogojstva u Hrvatskoj. Mala svinjogojska gospodarstva - nulte, prve i druge kategorije – koja nemaju tehničke mogućnosti nužne za zaštitu visokoga nivoa na putu su da bude uništene. Do sada je preko tri tisuće svinja eutanazirano. Domaćinstva barem godinu dana neće moći obavljati tu djelatnost. Zbog toga je nužno osigurati adekvatnu pomoć, i to ne samo interventnu u ovu svrhu, nego i za unapređenje i obnovu svinjogojstva na tom području, jer smo ionako još na početcima razvoja tog dijela industrije – kazao je Pupovac.

Nema izvanredne situacije i izvanrednog stanja u državi, kazao je u ime Kluba SDSS-a Boris Milošević, komentirajući presedan da se sjednica Sabora prvi put sazvala na zahtjev predsjednika države. Rekao je da u Saboru očito postoji konsenzus oko potrebe povećanja plaća, s čim se slažu i Vlada i javnost.

- Drago mi je da se u javnosti više ne spominju "uhljebi". Samo tom činjenicom vraćeno je dostojanstvo državnim službenicima – rekao je Milošević.

Međutim, dodao je, povećanje plaća u pregovorima mogu riješiti isključivo Vlada u razgovoru sa sindikatima. Plaću iz proračuna prima nešto manje od 260 tisuća državnih i javnih službenika od kojih je preko 180 tisuća u javnim, a više od 70 u državnim službama. Za sve njih imamo različite koeficijente za ista radna mjesta. Čak ni osnovna plaća nije definirana na jedinstven način – objasnio je zastupnik SDSS-a, pohvalivši donošenje zakona o plaćama i centraliziranog obračuna plaća za cijeli javni sektor koji je uveden prije desetak godina i preko kojeg se plaća obračunava za više od 1,1 tisuća institucija. Kad se on uvodio, bilo je puno opiranja, čak i u samoj Vladi, a samo se tražilo da sve plaće i dodaci budu na jednom mjestu. Kad se spomenulo izjednačavanje plaća svi iz agencija dignuli su buku.

Podsjetio je da su nedavno prvi put nakon dvadeset godina povećane plaće sucima.

- Čuo sam danas u Saboru da to nije bio dobar potez. Čudim se takvom razmišljanju. Međutim, sud ne može funkcionirati bez službenika koji često nemaju drugih izvora nego žive isključivo od plaće. Vjerujem da će doći do dogovora i da će plaće biti povećane. Dobro je da je postignut dogovor sa reprezentativnim sindikatom. Za manje od dva mjeseca kreću pregovori oko povećanja osnovice za javne službenike zbog usklađivanja s porastom troškova. Apeliram da se poveća plaća svim službenicima i da se postigne kompromis u kojem će obje strane razumno popustiti – zaključio je Milošević.

O prodaji HEP-ovih viškova plina u ime Kluba u subotu govorit će Pupovac.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više