Novosti

Kultura

Rast čitanosti

U uvjetima sve veće dominacije interneta i općeg pada naklada tiskanih medija, Novosti su jedan od rijetkih listova u Hrvatskoj koji bilježe rast prodaje. Hvala vam što nas čitate!

Zk0ys4hu947esd0u967nrgzvgja

Sukladno Zakonu o medijima svi nakladnici dužni su do 30. travnja dostaviti podatke o prihodu i prosječnoj prodanoj nakladi Hrvatskoj gospodarskoj komori te ih objaviti u svojim medijima. Iako Zakon predviđa kazne u visini od sto tisuća do milijun kuna za nakladnike koji to ne učine, velik dio nakladnika te podatke prijavljuje Komori, ali ih ne objavljuje.

Srpsko narodno vijeće kao nakladnik Novosti dostavilo je Komori izvještaj po kojem je prihod od prodaje tjednika Novosti u 2017. godini iznosio 402.939 kuna bez PDV-a, dok je prosječna prodana naklada na kioscima bila 1.370 primjeraka po broju. Dvostruko više, odnosno prosječno 2.750 primjeraka po broju, besplatno je podijeljeno pripadnicima srpske nacionalne manjine putem mreže Srpskog narodnog vijeća i drugih manjinskih organizacija. Na taj je način od ukupno tiskanih 6.400 primjeraka tjedno prosječno više od četiri tisuće primjeraka stizalo do čitatelja.

Samostalni srpski tjednik Novosti izlazi i besplatno se distribuira od 1999. godine, a od 2009. je dostupan širokom čitateljstvu preko kioska po cijeni od 10 kuna. Posljednje dvije godine prodaja na kioscima kontinuirano je rasla, po 15 posto u 2016. i 2017. To se nastavilo i u prvom kvartalu ove godine, kada je premašila 1.500 primjeraka tjedno, a zajedno s pretplatama u Hrvatskoj i inozemstvu dosegla je 1.600 primjeraka tjedno. U uvjetima sve veće dominacije interneta i općeg pada naklada tiskanih medija, Novosti su jedan od rijetkih listova u Hrvatskoj koji bilježe rast prodaje.

Još brže raste čitanost Portala Novosti (www.portalnovosti.com), na kojem je dostupan cjelokupni sadržaj tiskanog izdanja uz mogućnost izbora prikaza svih tekstova na latinici i ćirilici. U 2015. godini, prvoj nakon redizajna, Portal Novosti imao je 660 tisuća jedinstvenih korisnika koji su ostvarili 5,5 milijuna posjeta, dok je u 2017. imao 1,1 milijun jedinstvenih korisnika i 14 milijuna posjeta. Kao i u slučaju tiskanog izdanja, takav rast čitanosti Portala Novosti nastavljen je u prvom kvartalu 2018. godine.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više