Novosti

Društvo

Rasplet na sudu

Nakon prijetnji upućenih načelniku Udbine, crnokronikaška saga trebala bi dobiti sudski epilog

Large intrigator  anja

Privođenje braće Amić zbog prijetnji (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Incidentna i mnogobrojna obitelj Amić iz ličkog Perušića duže je vrijeme prisutna u medijima. Tvrdnje o zastrašivanju i premlaćivanju stanovnika Udbine i Krbavskog polja, vještom izbjegavanju zakona, uzurpaciji zemlje, nadmoći nad lokalnim, pa i državnim vlastima: njima, očito, sve polazi za rukom. Uspjelo im je i ono što ne mogu postići ni svi mirotvorci s ovih prostora u zadnjih 25 godina – ujediniti lokalne Srbe i Hrvate.

Teško je pobrojati sve pritužbe na Amiće u zadnjih desetak godina. Upisani u ARKOD, nacionalni sustav identifikacije zemljišnih parcela, s oko hiljadu hektara poljoprivrednog zemljišta, Amići se nalaze na top-listi najvećih hrvatskih posjednika livada. No nedavni incident, prijetnja smrću načelniku Općine Udbina Josipu Seučeku (HDZ), mogao bi privesti kraju ovu sagu iz crne kronike.

Jedan od problema je stoka Amića koja godinama luta tuđim pašnjacima bez nadzora, o čemu su Novosti više puta izvještavale. Slobodne životinje lutaju cestama, poljima, uništavaju tuđe usjeve i izazivaju prometne nesreće. Seuček nam govori da su samo u zadnjih mjesec dana zabilježena čak tri udesa u okolici Krbavskog polja. Kada su načelnik, veterinari i policija konačno uspjeli locirati i omamiti lutajućeg konja, nekoliko članova obitelji Amić zaprijetilo je Seučeku. Te prijetnje su bile toliko ozbiljne da od toga dana, 20. januara, njega i njegovu obitelj 24 sata dnevno čuva policija. Deset dana nakon prijetnji, Darko Amić te sinovi Bajo i Darko pritvoreni su na 30 dana.

- Ovo je prevršilo svaku mjeru. Nažalost, ta obitelj ne poštuje nikog. Mi smo ih molili da imaju pristojne odnose s ljudima, da njihova stoka ne ide na tuđe njive, da ne ograđuju groblja, da oslobode ljudima pristup kućama i imovini. Pohvalio bih policiju, ali ne znam što da mislim o pravosuđu. Amić će biti u pritvoru 30 dana, ja ne znam što će biti 31. dan. Hoće li mene i tada čuvati policija? Tko će tu policiju platiti, da neće Amići? - pita se Seuček.

On smatra da je nužno da se Amićima izbriše zemlja iz ARKOD-a. Uostalom, za upisane parcele, kako kaže, nikada nisu dobili suglasnost vlasnika i Općine Udbina.

- Oni imaju 1.000 i nešto hektara zemlje. Naglašavam, ne svoje nego tuđe zemlje. Dosta našeg stanovništva se iselilo, ljudi su u Americi, Australiji, pa je nekako i logično da susjedi obrađuju dio njihove zemlje, recimo pola hektara, kako bi zaokružili tu cjelinu. Ako je to tako dogovoreno, to je dobro i poželjno. Ali ovdje nije riječ o tome. Oni su došli iz Perušića, udaljenog 50 kilometara i upisali sebi tuđe, abnormalne površine - govori Seuček i dodaje da je sada idealna prilika da sudovi adekvatno kazne protagoniste ove afere.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više