Novosti

Društvo

Poznati dobitnici nagrada SNV-a

Na današnjem Božićnom prijemu Srpsko narodno vijeće dodijelit će priznanja petrinjskom parohu Saši Umićeviću, Zakladi Solidarna, Veranu Matiću, Vladi Oreškoviću, Josi Obućini i Božidaru Simiću

Large prijem

S Božićnog prijema održanog prije dvije godine (foto Sandra Šimunović/PIXSELL)

Petrinjski paroh Saša Umićević, Zaklada Solidarna, specijalni izaslanik predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih Veran Matić, Vlado Orešković i Joso Obućina iz inicijative u Perušiću "Spomenik ostaje u parku" te predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić ovogodišnji su dobitnici nagrada Srpskog narodnog vijeća koje će se dodijeliti danas u podne na tradicionalnom Božićnom prijemu SNV-a.

Nagrada Diana Budisavljević za humanost i pravednost dodijelit će se petrinjskom parohu Saši Umićeviću i Zakladi Solidarna. "U vremenima u kojima više sile poput potresa i pandemije uzimaju naše živote u svoje ruke - zadnju riječ ipak ima čovjek – onaj koji je strpljiv, onaj koji se bori, koji pomaže drugima... često i na uštrb vlastite sigurnosti. Takvog čovjeka, takve ljude danas proslavljamo kako u radu Zaklade za ljudska prava i solidarnost – Solidarna tako i u liku i djelu petrinjskog paroha o. Saše Umićevića", stoji u obrazloženju.

Nagrada Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa bit će dodijeljena Veranu Matiću, specijalnom izaslanika Predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih koji svojim dugogodišnjim djelovanjem na području pitanja nestalih i komemoriranja i memorijaliziranja žrtava rata 1991.-1995. koji je najbolji mogući primjer odlučnosti i posvećenosti svakako našem najtežem teretu. "Kako taj teret prelazi sa generacije na generaciju i k tomu godinama narasta tako djelovanje upravo na odgovornom suočavanju sa tim teretom postaje jedno od ključnih pitanja. Svako mjesto zločina dolaskom čovjeka postaje mjesto sjećanja i nade. Za one za koje mjesta ukopa još uvijek ne postoje svaka riječ o njihovim sudbinama postaje korak bliže miru njihovim bližnjima. Veran Matić strpljivo i odgovorno tome daje nesebičan i kontinuiran doprinos u nadi da time umanjuje teret koji ostavljamo generacijama koje dolaze", objašnjavaju u SNV-u.

Priznanje doktor Gojko Nikoliš za antifašizam bit će dodijeljeno Vladi Oreškoviću i Josi Obućini, nositeljima inicijative u Perušiću "Spomenik ostaje u parku". U Perušiću se, naime, nalazi jedan od rijetkih antifašističkih spomenika koji nije uništen u ratnim zbivanjima devedesetih. Posvećen je partizanskim borcima ovog kraja, ali i 16 Perušićana koji su s još 33 Ličanina sudjelovali i život izgubili u Španjolskom građanskom ratu. "Jednu od najboljih posveta ovim borcima dali su njihovi potomci, a naši suvremenici, Perušićani, Joso Obućina i Vlado Orešković kada su se sa još nekolicinom sugrađana suprotstavili revizionističkom postupku tzv. premještanja ovog spomenika. U tome ih je podržao veliki broj domaćih, ali i stranih poštovatelja antifašističkog naslijeđa španskih boraca među kojima i najviđeniji evropski intelektualci, ali i mnogi drugi potomci boraca i žrtava fašizma. Inicijativa 'Spomenik ostaje u parku' pokazatelj je ne samo hrabrosti nego i nevjerojatne otpornosti i nenametljive veličine tzv. malog čovjeka, a kada je mali čovjek velik onda je on najveći", piše u obrazloženju.

Nagrada Nikola Tesla za unapređenje srpskih institucija ide Božidaru Simiću, predsjedniku Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije, koji čini što god može u zadacima koji se postavljaju pred one koji uzmu na sebe tako zahtjevan izazov kakav je zastupanje srpskog naroda u Hrvatskoj. "Ono što ga svakako izdvaja i zbog čega ima našu trajnu zahvalnost jeste dugogodišnji istraživački rad na području cetinske i imotske krajine. Tragom istorijskih dokumenata i stečenog znanja ne samo o Srbima tih krajeva već o složenosti srpsko-hrvatskih odnosa Božidar Simić je zabilježio ono što je zub vremena načeo odavno. Zapisati prezimena porodica i familija, utvrditi vladanje i odnose, zabilježiti kako su se odnosili prema prošlosti, ali i kako su zamišljali budućnost, zapisati duh vremena koje je doista danas daleko od nas – zadatak je kojeg se na ovim prostorima ne prihvaća niti povijesna znanost, a kamoli netko tko bi bio obilježen amaterskim predznakom. Srećom po sve nas naš je najtraženiji autor u tome bio hrabriji – Božidar Boško Simić", poručuju iz SNV-a.

Božićni prijem počet će točno u podne u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu. U gimnazijskom atriju, u skladu sa zadanim pandemijskim mjerama, okupit će se uzvanici, suradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a, kao i državni vrh RH-a i gradonačelnik Grada Zagreba, a božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, će udijeliti NJ.S patrijarh srpski Porfirije, koji će u 18 sati, održati i liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.

Zbor DomaćiGosti s voditeljicom Jovanom Lukić sudjelovat će u glazbenom dijelu programa na Svetom Duhu, a izvest će pjesme: "Bolji život", "Ovo je zemlja za nas" i "Kada je pođoh na Bembašu".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više