Novosti

Društvo

Radanović otkrio nepoznata imena jasenovačkih žrtava

U novom broju časopisa Tragovi, koji izdaje Arhiv Srba u Hrvatskoj, pišu Milan Radanović, Dejan Jović, Dušan Marinković, Tihomir Ponoš, Jasmina Lukić, Miloš Hrnjaz, Vinko Korotaj Drača, Dragan Bulatović i Dragan Jovićević

Large tragovi

Izašao je novi, deseti broj časopisa Tragovi koji izdaje Arhiv Srba u Hrvatskoj. Između ostalih u prvom ovogodišnjem broju možete pročitati tekst povjesničara Milana Radanovića o interniranju Srba iz kotara Petrinja u Jasenovac i Staru Gradišku 1942. godine s novim dosad nepoznatim imenima žrtava iz tog kraja, o čemu je autor govorio u novom broju Nacionala.

Dušan Marinković piše o Stanku Koraću, Miloš Hrnjaz u članku "Lavirint pravne kvalifikacije oružanih sukoba u Hrvatskoj 1990. - 1995." analizira kako kvalificirati ratne sukobe tog doba, a Vinko Korotaj Drača bavi se odnosom diplomacije Sjedinjenih Američkih Država i Srba u Hrvatskoj između 1989. i 1995. godine.

Dejan Jović pozabavio se nedavno i u Zagrebu predstavljenom knjigom Dejana Đokića "A Concise History of Serbia", a Dragan Bulatović se pita: "Kakav beše Muzej Srba u Hrvatskoj i kako danas o njemu govoriti?".

Jasmina Lukić je napisala članak o nedavno preminuloj književnici s naslovom "Kako se oprostiti od Dubravke Ugrešić?", dok je urednik Novosti Tihomir Ponoš napisao osvrte na knjige Čedomira Višnjića "Dvadesete - knjiga I, Propali izlet potpukovnika Maksimovića" (SNV, Zagreb, 2022.) i Rahima Ademija "Samo istina: ratni dnevnik generala Hrvatske vojske" (Večernji list, Zagreb 2021.), a Dragan Jovićević o knjizi "Život bez kompromisa za umetnost i mir. Jelena Šantić: eseji, zapisi, komentari", Beograd, Grupa 484)

U dosadašnjih deset brojeva u Tragovima je objavljeno 105 članaka, prikaza knjiga, eseja i osvrta s ukupno oko 3,5 tisuća kartica teksta koje su napisala 74 autora i autorice, kako je izračunao urednik Jović. Prosječno je stranicu na Hrčku posjetilo 20.000 ljudi po broju, a ovo je, kako je napisao na društvenim mrežama, tek početak. Novi broj možete pročitati ovdje, a štampano izdanje bit će dostupno iduću sedmicu.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više