Novosti

Politika

Pupovac: Zbog ploče u Jasenovcu postoji sjena na nadi u bolje sutra 

Pored HOS-ove spomen-ploče u Jasenovcu, predsjednik SNV-a je na tradicionalnom prijemu povodom pravoslavnog Božića upozorio i na probleme s kojima se srpska zajednica suočava u povratničkim sredinama

U  Novinarskom domu u Zagrebu danas je održan tradicionalni prijem Srpskog narodnog vijeća povodom proslave pravoslavnog Božića. Tom su prilikom upućene poruke o nužnosti zajedništva i uvažavanja drugih, ali i o nizu problema koji još uvijek more pripadnike srpske zajednice u Hrvatskoj.

Okupljenima se najprije obratio Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a, koji je podsjetio da smo prije godinu dana u ovo doba imali vladu na odlasku i vladu na dolasku te da je stanje u društvu bilo ispunjeno konfliktima i zabrinutošću. Istaknuo je da ovu godinu započinjemo u drugačijoj atmosferi, kao i da su nastupile okolnosti smirivanja i ‘onoga što obećava odsutnost konflikta i bavljenje problemima svih građana, uključujući i one srpske nacionalnosti’.

- Da nije bilo ploče u Jasenovcu ta atmosfera, to iščekivanje ne bi bilo dovedeno u pitanje. Ovako smo u novu godinu ušli s nadom u bolje sutra, ali i sa sjenom na toj nadi – rekao je Pupovac. Osvrnuo se i na činjenicu da nekadašnji ustaški logor smrti u Jasenovcu predstavlja ‘historijsko posrnuće’.

- Smrt jednog od nas ne može biti razlog za negiranje smrti drugog – rekao je Pupovac, a kasnije je dodao ‘to se posebno odnosi na mjesto na kojem je u 20. stoljeću stradalo najviše pripadnika hrvatskog naroda’.

Kao najveće probleme srpske zajednice u Hrvatskoj izdvojio je one u obrazovnom sustavu, pitanje odnosa sa susjedima i razvoja povratničkih sredina.

- Za razvoj povratničkih sredina nije potreban toliki novac koliko neophodna pažnja - kazao je i podsjetio na teške životne uvjete koji prevladavaju u tim krajevima. Kako je istaknuo, mnoge obitelji s tih područja preživljavaju s 900 kuna mjesečno.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je zatim poručio da ‘nam je potrebno hrabro gledanje u budućnost’.

- SNV daje doprinos ostvarivanju prava nacionalnih i svih drugih manjina – rekao je Bandić i naglasio da se nada da će tako biti i u budućnosti.

U ime srpskog premijera Aleksandra Vučića obratio se njegov izaslanik Vladimir Božović.

- Tragičnu i strašnu prošlost ne možemo promijeniti niti je zaboraviti, ali na osnovu povijesnih činjenica, humanosti, zajedničkih europskih vrijednosti moramo i možemo mijenjati sadašnjost i budućnost – kazao je, i zatim svoj govor završio u oštrom tonu.  

- Svim Srbima i svim institucijama u Hrvatskoj upućujemo poruku zajedništva, sloge i pojačane aktivnosti na ostvarivanju svoje misije i uloge, uz obećanje matične države Srbije da će ih u svim problemima i iskušenjima, kad god budu ugroženi, braniti svim raspoloživim sredstvima – poručio je.

Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine, na prijemu je sudjelovao kao izaslanik Hrvatskog sabora. Poručio je da je ‘međusobno uvažavanje i solidarnost temelj zajedničkog života’.

Premijer Andrej Plenković u svojem govoru nije se osvrnuo ni na spomen-ploču podignutu u Jasenovcu, niti na poruke izaslanika srpske Vlade. Međutim, kazao je da je Hrvatska ‘nakon pravednog, obrambenog rata u kojemu je bila žrtva velikosrpske Miloševićeve politike’ te ulaska u NATO i EU želi tretirati manjine i poštovati ih uz maksimum napora da se njihov život odvija na najkvalitetniji način.

- Činjenica da je 20. stoljeće bilo obilježeno velikim tragedijama i sukobima nameće nam zadaću da u 2017. racionalno i pluralistički pokrenemo suočavanje s prošlošću. Pred nama je da taj proces na miran, staložen, trezven i zakonit način započnemo i zatvorimo te da ostvarimo širok društveni i politički konsenzus oko tih pitanja - kazao je Plenković i dodao da se nada da će sve to uspjeti do kraja rada ove Vlade.

Na domjenku su bili prisutni i ministri Vlaho Orepić, Davor Ivo Stier, Nina Obuljen Koržinek, Tomislav Ćorić, Slaven Dobrović, Pavo Barišić i Gari Capelli te izaslanice predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, Anamarija Kirinić i Renata Margetić Urlić. Uz brojne župane i dožupane, predstavnike 15 različitih diplomatskih zborova i predstavnike različitih vjerskih, etničkih i drugih manjinskih zajednica, na domjenku su bili i zastupnici Mile HorvatIvan Pernar, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine te Dragan Jokić, predstavnik Srbijagasa.

Na kraju skupa dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a, i to umjetniku i dugogodišnjem aktivistu Prosvjete Novici Vučiniću nagrada Nikola Tesla za izuzetan doprinos unapređenju položaja i očuvanju identiteta Srba u Republici Hrvatskoj, pravnici Mirti Trninić nagrada Diana Budisavljević za poseban doprinos humanosti i pravednosti, povjesničaru Hrvoju Klasiću nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje odnosa između Hrvata i Srba te mještanima Srba nagrada Gojko Nikoliš za izuzetan doprinos očuvanju vrijednosti antifašizma i antifašističke tradicije u Republici Hrvatskoj.

Nakon dodijeljenih nagrada okupljenima se obratio i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je u svojem obraćanju posebno naglasio da su ljubav i zajedništvo jedini ispravni načini življenja. Na kraju je tradicionalno osveštana i razlomljena božićna česnica, a zlati novčić, koji prema predaji nosi sreću, ove je godine pripao Milanu Bandiću.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više