Novosti

Politika

Novi predsjednik-ca 12. septembra

U Zagrebu održana sjednica Predsjedništva Srpskog narodnog vijeća: S obzirom da Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov trenutno kao zamjenice vode SNV, ukazala se potreba za izbornom skupštinom

Izvanredna izborna skupština Srpskog narodnog vijeća, na kojoj bi trebao biti izabran novi predsjednik ili predsjednica, bit će održana 12. septembra u Zagrebu, odlučeno je na sjednici Predsjedništva SNV-a. Članovi Predsjedništva usvojili su narativni i financijski izvještaj o radu za 2019. te plan i program rada za 2020. godinu.

Saborska zastupnica i jedna od zamjenica predsjednika SNV-a Dragana Jeckov koja je vodila sjednicu, podsjetila je da je redovna skupština SNV-a trebala biti održana u proljeće, ali to nije bilo izvedivo zbog protuepidemioloških mjera. Kako je u međuvremenu predsjednik Boris Milošević dao ostavku zbog odlaska na mjesto potpredsjednika vlade, a Dragana Jeckov i Aneta Vladimirov kao zamjenice vode SNV, ukazala se potreba i za izbornom skupštinom. Generalni sekretar SNV-a Saša Milošević je predstavio izvještaje i plan rada.

- Prošlu godinu obilježili su rast govora mržnje i veći broj sudskih tužbi protiv SNV-a, ali i izbori za manjinska vijeća i predstavnike za koje smo se dobro pripremili i organizirali ih. Formirali smo tamo gdje ih do sada nije bilo i nakon izbora imamo ukupno 1.770 vijećnika na svim razinama - rekao je Milošević. Naglasio je važnost pomoći općinskim gradskim i županijskim vijećima, suradnju SNV-a i manjinskih vijeća sa srpskim organizacijama, Savezom antifašističkih boraca te drugim nevladinim organizacijama.

Ukazao je na jačanje aktivnosti Omladinske mreže Srba u Hrvatskoj i pokretanje socio-humanitarnog programa, kao i pomoć ljudima slabijeg imovnog stanja.

- Prošla godina bila je i u znaku afirmacije Saveza sportskih društava, pri čemu su najznačajniji događaji bili utakmica reprezentacija Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije te humanitarni malonogometni turnir u Zagrebu, rekao je Milošević i ukazao da se od lani ozbiljnije radi i na pitanjima obrazovanja.

Krajem prošle i početkom ove godine proveden je projekt procjene utjecaja fondova EU na sredine u kojima žive Srbi. Osim toga, Centar za razvoj i investicije bavio se programom kapitalnih investicija s 50 projekata te podjelom donacija Komesarijata za izbeglice i raseljena lica Srbije. Pravna pomoć djeluje u dvanaest gradova Hrvatske i u Novom Sadu, a djelovala je i SNV-ova Politička akademija. SNV je bio aktivan u organizaciji komemoracija, obnovi spomenika, u pitanjima izdavaštva i informiranja - rekao je generalni sekretar i naglasio da se Novosti sve više čitaju i kupuju. Po njegovim riječima, u domeni rada Arhiva Srba u Hrvatskoj je izdavanje časopisa Tragovi te formiranje zbirki dokumenata, a sređena je i obimna građa Srpskog demokratskog foruma. Također je započela procjena indeksa manjinskih prava.

Govoreći o planovima, naglasio je da je u brojnim aktivnostima došlo do promjena zbog epidemioloških mjera, da su ojačane humanitarne akcije, kao i da su brojne aktivnosti provođene on-line. Među njima su bile svakako one obrazovne jer je za vrijeme karantene snimljen veliki broj nastavnih lekcija. Učenici po modelu A i C uskoro bi trebali dobiti nove udžbenike te se obrazovanju ove godine pridaje velika pažnja, između ostalog kroz suradnju s SKD Prosvjetom i Zajedničkim većem opština.

Do kraja godine planirana je velika izložba o logoru Slana na Pagu, a ove godine bit će završen spomenik žrtvama ustaškog masakra u Suvaji. Arhiv Srba do kraja godine bit će preseljen u novi prostor na 250 kvadratnih metara. Milošević je izrazio očekivanja da neće doći do rezova sredstava namijenjenih SNV-u, što je, kako je rekao, obećano iz vlade.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više