Novosti

Politika

Plenković: Bez istine nema pomirbe

‘Trebat će još puno vremena da zacijele friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije. Tu je pitanje istine, jer bez istine nema pomirbe, bez istine nema suočavanja s prošlošću, kao ni izgradnje zajedničke budućnosti’, kazao je premijer na božićnom prijemu SNV-a

Okupili smo se s jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima - rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, na božićnom prijemu te organizacije koji je u nedjelju održan u zagrebačkom Sheratonu. Pupovac je u svom govoru naglasio da bi ove godine trebala biti završena reelektrifikacija povratničkih srpskih naselja za što je osigurano 20 miliona kuna.

- Osim završetka programa obnove u ratu porušenih obiteljskih kuća, trebalo bi ubrzati stambeno zbrinjavanje bivših nosilaca stanarskog prava kroz mogućnost povoljnijeg otkupa stanova - rekao je on, ističući da bi trebalo završiti i registraciju srpskih škola te dovršiti povrat imovine Srpske pravoslavne crkve i Srpskog privrednog društva ‘Privrednik’.

- Prije nekoliko godina teško je narušena tolerancija prema ćiriličnom pismu, toj važnoj komponenti identiteta Srba u Hrvatskoj i nju treba početi obnavljati. Čeka nas i obnova ili izgradnja kulturnih centara Srba u Hrvatskoj uz pomoću sredstava kapitalnih ulaganja koja su prošle i ove godine osigurana preko Ureda za ljudska i manjinska prava - rekao je Pupovac, koji je vladine mjere za ekonomski oporavak nerazvijenošću pogođenih područja ocijenio dobrima i nužnima.

Za mene bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda nije mrtvo i ja i dalje vjerujem u njega - rekao je Krešo Beljak, dobitnik nagrade za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa

- Kao predstavnik Srba u Hrvatskoj reći ću da je neophodno da učinimo još više ne samo na ostvarivanju svojih prava, već i međuetničkih odnosa u Hrvatskoj, kao i da odnose između Hrvatske i Srbije, ali i drugih susjeda, izvedemo iz razdoblja loših poruka. Također ćemo biti posvećeni tome da se izvučemo iz živog blata naših hrvatsko-srpskih, katoličko-pravoslavnih historijskih tema. Ne smijemo podcjenjivati ništa i ni koju od njih, ali još manje smijemo podcjenjivati pitanje ugrožene budućnosti svakog od nas, svakog od naših naroda ukoliko kretanje u živom blatu naše prošlosti nastavimo tumačiti kao stvar slobode i jednakosti. Preispitivanje prošlosti - da, ali obnavljanje historijskog zla ili njegovo slavljenje – ne! - poručio je Pupovac.

Obraćajući se prisutnima na tradicionalnom prijemu SNV-a, koji je i ove godine okupio veliki broj poznatih osoba iz društvenog i političkog života Hrvatske i regije, premijer Andrej Plenković kazao je da vjera u bolje sutra ujedinjuje građane Hrvatske, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanja. Podsjetio je da već treću godinu zaredom njegova vlada uživa podršku zastupnika svih nacionalnih manjina.

- Pripadnici manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu, trebaju biti njen dio, jer samo tako postaju istinski akteri na našoj političkoj i društvenoj sceni, samo tako mogu pomoći vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska i institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina - rekao je premijer.

- Trebat će još puno vremena da zacijele friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije. Tu je posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose, pitanje nestalih osoba. Tu je i pitanje istine, jer bez istine nema pomirbe, bez istine nema suočavanja s prošlošću, kao ni izgradnje zajedničke budućnosti - istaknuo je Plenković.

Prisutnima se obratio Furio Radin kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, ističući da razlike treba uvažavati, a po mogućnosti i voljeti.

- Bez ljubavi, prijateljstva i suživota nema budućnosti, iz jednostavnog razloga što bez njih, bez suživota i ljubavi, ne bi bilo ni zajedničke prošlosti. U svjetlu činjenice da SPC u 2019. godini slavi punih osam stoljeća samostalnosti, autokefalnosti, podsjećati na dugu zajedničku prošlost nameće se samo od sebe. Neka se svatko prisjeća zajedničkih proslava, zajedničkog druženja u svojim sredinama - kazao je Radin.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ni ove se godine nije odazvala na prijem, ali je poslala izaslanicu, šeficu svog ureda Anamariju Kirinić, koja je naglasila značaj Božića u smislu očuvanja tradicija, kao i nastojanja da Hrvatska bude društvo mira, tolerancije i socijalne pravde.

- Različiti kalendari nikada nas ne mogu toliko razdvojiti koliko nas dragi Isus i Božić mogu spojiti - rekao je u svom govoru zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Na prijemu su uručene godišnje nagrade SNV-a. Nagradu dr. Gojko Nikoliš za antifašizam dobio je višegodišnji aktivist i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije Zoran Restović. Nagrada za humanizam koja nosi ime Diane Budisavljević, spasiteljice hiljada srpske djece tokom Drugog svjetskog rata, pripala je Leposavi Kulenović Barać koja je inicirala obnovu dječjeg groblja u Sisku. Nagradu Nikola Tesla za doprinos razvoju srpskih institucija ove su godine dobila dvojica obnovitelja i dugogodišnjih istaknutih aktivista SKD-a ‘Prosvjete’ koji su dali doprinos i razvoju manjinskih vijeća i srpskog obrazovanja: Vladimir Funduk i Milorad Novaković. Nagrada Svetozar Pribićević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa pripala je Kreši Beljaku, predsjedniku HSS-a i gradonačelniku Samobora. Beljak se nizom konkretnih poteza bori protiv neoustaštva, ali i za bolju suradnju predstavnika Srba i Hrvata, što je i pokazao kratkim govorom.

- Za mene bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda nije mrtvo i ja i dalje vjerujem u njega - rekao je.

Uoči obreda osvećenja i lomljenje česnice, koji je služio vladika pakračko-slavonski Jovan, prisutnima se obratio mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

- Sve je promjenjivo osim čovjeka koji mora biti spreman praštati drugima, ali i zamoliti za praštanje. Mnogi krivicu za svoje probleme vide u drugima, od pojedinaca do naroda i zato je važna potreba praštanja i shvaćanja i priznanje svoje krivice - poručio je mitropolit.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više