Novosti

Politika

Puna nezaposlenost

Završilo je restrukturiranje Brodosplita nakon privatizacije, stao je dotok javnih subvencija i nakon što je dio kadra otpušten odmah, sad su opet krenuli otkazi. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Europska komisija verificirati postupak restrukturiranja

B8jgds5keivnk8bvt76ibkd1qxp

(foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Val otkaza isplahuje navoze u Brodosplitu, škveru igrački proizvođača šarafa Tomislava Debeljaka. Završilo je restrukturiranje nakon privatizacije, stao je dotok javnih subvencija koje su za svih pet većih i srednjih hrvatskih brodogradilišta kroz pet godina premašile 30,5 milijardi kuna. I nakon što je dio kadra otpušten odmah, sad su opet krenuli otkazi, na desetke njih, a očekuju se i stotine, do ideala pune nezaposlenosti. No bit će zanimljivo vidjeti kako će Europska komisija, nadležna za to, verificirati postupak restrukturiranja.

Kako škver koji više ne pravi velika plovila ili to čini tek sporadično proglasiti dakle restrukturiranim, ako se pod tim podrazumijeva i održanje primarne djelatnosti? Lako, jer potrebna je za to samo famozna politička volja, rekli bismo ona ista koja je najprije odlučila rasturiti kontekst u kojem brodogradnja funkcionira. O tome danas govori čak i eurozastupnik Ivan Jakovčić pred EK-om, iako mnogi sumnjaju da to čini radi svog poslovnog partnera Danka Končara, vlasnika Brodotrogira i budućeg vlasnika Uljanika i 3. maja te Viktora Lenca.

I sad kad je proveden diktat za izlazak države iz sektora, tvrdi se – s punim razlogom – da brodogradnja ne može opstati bez državne pomoći i državnog planiranja veza među raznim industrijama. Nemoguće je to u Kini i Južnoj Koreji, Americi i Rusiji, Italiji i Njemačkoj, pa i u bivšoj svjetskoj perjanici brodogradnje Hrvatskoj. Ali sve je privatizirano u interesu krupnog kapitala i dano ignorantima i neznalicama koji, umjesto plovila s visokom dodanom vrijednošću, proizvode dijelove mostova i brana te polako shvaćaju da bez države nema brodova.

Ipak, nemojmo se čuditi ako EK svemu usprkos potvrdi restrukturiranje, jer se Bruxelles tako ponaša još od pregovora za ulazak Hrvatske u EU. Naši političari su tad pristali na totalnu privatizaciju i smanjenje proizvodnje domaćih škverova (!), pa i zato što je tako pasalo nekom od jačih europskih konkurenata. Pa umjesto zaključka samo još čujmo riječi Biserke Stipanović, bivše dizaličarke koja je prošlog tjedna dobila otkaz nakon 27 godina rada u Brodosplitu: ‘Škver danas radi samo male brodice koje su nekada bile na velikim brodovima koje smo radili.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više