Novosti

Politika

Puljkov trijumf u Splitu

Na izvanrednim lokalnim izborima u Splitu najviše glasova dobio je Ivica Puljak iz Centra kojem je nedostajalo šesto glasova za pobjedu u prvom krugu, tako da ga za dva tjedna čeka HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš, dok za većinu u Gradskom vijeću Centru nedostaje samo jedan vijećnik  

Large puljak

Ivica Puljak (foto Ivo Čagalj/PIXSELL)

Velika vrućina, gađenje prema političarima, sve veća nezainteresiranost za politiku (posebno lokalnu) ili nešto četvrto odvelo je veliku većinu građanki i građana Splita daleko od birališta. Prema preliminarnim rezultatima do 22:30 sata glasalo je tek 31,5 posto birača, odnosno njih 45,9 tisuća.

Trijumfirao je Ivica Puljak sa svojom strankom Centar, ali prema neslužbenim rezultatima zbrojenim do nedjelje, u 22.30 sata, vjerojatno će usprkos velikoj pobjedi ipak morati u drugi krug u izborima za gradonačelnika te opet ići u potragu za koalicijskim partnerom kako bi ostvario većinu u Gradskom vijeću, zbog čega su Splićanke i Splićani, uostalom, i išli na ove izvanredne izbore.

Na izborima za gradonačelnika Puljak je nadomak 50 posto glasova. U 22:30 sata imao je 48,7 posto (22.371 glasa), što znači da su mu za definitivnu potvrdu novog gradonačelničkog mandata već u prvom krugu u 22 sata nedostajao 601 glas.

Po broju glasova drugi je bio HDZ-ov kandidat Zoran Đogaš sa 25,7 posto glasova (11.820), čiji lošiji rezultat analitičari tumače činjenicom da je Đogaš bio nepoznat širokoj bazi birača te da nije član stranke, nego ga je HDZ kandidirao kao nezavisnog. Međutim, treba istaknuti da je kao takav Đogaš dobio više glasova od koalicije HDZ-a i HSS-a na izborima za Gradsko vijeće (23,3 posto).

Treći je notorni Željko Kerum iz HGS-a sa 7,9 posto, tako da ispada da je prilično odmogao kandidatu HDZ-a premda se spekuliralo da je išao na izbore isključivo zato da bi im pomogao, četvrti je Josip Markotić (Most) sa 4,5 posto, a dalje slijede Davor Matijević (SDP) i Aris Zlodre (DP) koji imaju po 3,9 posto, Tamara Visković (Možemo) 1,9 posto, Kristina Vidan (Pametno za Split) 1,3 posto i Ante Franić (nezavisni) sa 0,7 posto.

Što se tiče izbora za Gradsko vijeće, Centar je od prebrojanih 150 od ukupno 163 biračka mjesta osvojio 42,99 posto, što znači da imaju 15 vijećnika, odnosno da im nedostaje jedan glas za većinu u Vijeću koje broji 31 člana.

Druga je koalicija HDZ i HSS sa 23,3 posto, što znači da imaju osam vijećnika (jedan manje nego lani), treći je Kerumov HGS sa 7 posto (dva vijećnika, a imali četiri) te Most sa 6,6 posto (dva vijećnika), slijede SDP/HSU sa 5,8 posto (dva vijećnika) i desna koalicija na čelu s Domovinskim pokretom 5,6 posto (dva vijećnika), te Možemo i Nova ljevica sa 3,9 posto te Pametno za Split sa 2,6 posto koji bi po ovim rezultatima prešli izborni prag da su nastupili zajedno kao na prošlim izborima.

Očekuje se da bi Puljkov Centar koalicijskog partnera mogao potražiti prije svih opet u SDP-u i Mostu. Puljak je nakon rezultata najavio da će pružiti ruku svima koji žele radi za Split, osim HDZ-u i HGS-u, posebno se pohvalivši činjenicom da je pobijedio usprkos maloj izlaznosti. Ako pobijedi u drugom krugu, najavio je rješavanje statusa Zapadne obale, Žnjana i Karepovca.

Kazao je također da će Split po svojoj renesansi biti primjer ostalim gradovima u Hrvatskoj te da će se riješiti svi problemi koji su do sada gurani pod tepih kao i da stranačka iskaznica neće igrati ulogu u novoj vlasti. Ovo je pobjeda građanki i građana Splita, zaključio je Puljak. Jedva čekam prvi radni dan, jer ima puno toga za napraviti, kratko je kazao Bojan Ivošević, Puljkova desna ruka.

Đogaš je kazao da je očekivao bolje rezultate, ali da je zadovoljan s obzirom da su na razini prošlih izbora. Naglasio je da je ponosan jer je u kampanji govorio isključivo afirmativno te da će takav biti i u drugom krugu izbora inzistirajući da građani Splita ne budu taoci ovakve situacije.

"Borba se igra do kraja, dok postoji šansa mi ćemo igrati. Nećemo odustati, sasvim sigurno. Spreman sam na sve pa i da budem gradonačelnik s manjinom u Vijeću. Kao novo lice u politici, napravio sam sve što sam mogao. Građani su odabrali. Idemo dalje. Izlaznost je pokazala da građani smatraju da su ovi izbori bili nepotrebni. Da sam postao gradonačelnik s ovako malim rezultatom, ne bih bio zadovoljan, vjerojatno nije ni Puljak", kazao je Đogaš.

Prvi splitski HDZ-ovac Vice Mihanović rekao je da će stranka i dalje biti konstruktivna opozicija kao najveća oporbena stranka u Vijeću. Zahvalio se Đogašu što je pristao biti kandidat HDZ-a i HSS-a i jer je vodio pristojnu građansku kampanju u prvom krugu te da će kulturna kampanja biti nastavljena i u drugom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više