Novosti

Kronika

Прoслaвљeн Св. Никoлaj

Tрaдициoнaлнa слaвa у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку кoд Kрижeвaцa: Иaкo збoг мjeрa прoтив кoрoнaвирусa нису смjeли бити oдржaни уoбичajeни спoртски турнир и сeoскa зaбaвa, нa пригoднoj служби oкупилo сe вeлик брoj мjeштaнa

Fbvpvtam5qo0ft9gz6fm6as1ng3

Služba u hramu Sv. Nikole

Crkvena slava Sv. Nikolaja, 22. maja proslavljena je u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca, prigodnom službom na kojoj se okupio veliki broj mještana. Službu i tradicionalni ophod oko crkve vodio je vojakovački paroh Đorđe Filipović uz pratnju lepavinskog sveštenika i monaha Teofana.

Kako običaj nalaže, povodom svoje slave crkva je imala i kuma. Ovoga puta bio je to Jovo Vitanović zajedno sa svojom porodicom. Iako zbog mjera protiv koronavirusa nisu smjeli biti održani uobičajeni sportski turnir niti seoska zabava, mještani Vojakovačkog Osijeka bili su ipak zadovoljni.

- Ove godine nema turnira, zabave, ali ni krama. Dobro je što je ipak održana služba pa su ljudi mogli posjetiti crkvu i obići groblje. Nikolaje kako mi zovemo ovu crkvenu slavu, osim za odlasku u crkvu, sve porodice koriste i za druženje s prijateljima i rođacima. Na ovaj dan imamo goste i vesela je atmosfera - rekla je Nedjeljka Vučić, jedna od starijih mještanki Vojakovačkog Osijeka.

Crkva Svetog Nikole jedna je od najstarijih u Prigorju i Podravini. Prema sačuvanim historijskim podacima, izgradila ju je u 15. vijeku srpska kneginja Katarina Branković Kantakuzina - od 1456. godine vladarica Velikog i Malog Kalnika te drugih gradova u njezinom posjedu iz toga doba.

Godine 1941. crkvu su bombama oštetili ustaše koji su tada imali i plan da je sruše te od njenih građevinskih ostataka izgrade ustaški dom u susjednoj Glogovnici. Oštećena je i ratne 1991. kada su na njenom pročelju bili ispisani proustaški grafiti nepoznatih počinitelja. Prvi put nakon Drugog svjetskog rata, potpuno je obnovljena 1974. godine, a nakon više od 40 godina, koliko je prošlo od tada, potrebna joj nova i hitna obnova.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više