Novosti

Društvo

Прoслaвљeнo Никoлajeвo

У Вojaкoвaчкoм Oсиjeку кoд Kрижeвaцa, пoвoдoм хрaмoвнe слaвe Свeтoг Никoлaja, прирeђeнa je eтнo-излoжбa прeдмeтa кojи прeдстaвљajу мaтeриjaлну културну бaштину крajишких Србa у oвoм диjeлу пoткaлничкoг Пригoрja

Large slava 30

Okupljanje u Vojakovačkom Osijeku

Hramovna slava Svetog Nikolaja, 22. svibnja proslavljena je u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca. Tradicionalni slavski zbor započeo je crkvenom litirgijom, a nastavio se tradicionalnim kramom, izložbom ručnih radova i starina te druženjem svih uzvanika u mjesnom društvenom domu, u organizaciji Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Križevaca (VSNM).

U vjerskom dijelu proslave, pravoslavni vjernici održali su običaj osvećenja slavskog kolača i žita, izbora crkvenog kuma te trokrakog ophoda oko crkve. Nakon toga, imali su priliku posjetiti kram tj. nekoliko štandova na kojima su se nudili licitarski i drugi proizvodi koji su najviše obradovali djecu.

U društvenom domu priređena je mala etno-izložba starih predmeta koji predstavljaju materijalnu kulturnu baštinu krajiških Srba u ovom dijelu potkalničkog Prigorja. Najveće zanimanje od svih eksponata izazvala je tara, tkalačka mašina stara više od 100 godina. Također su naročitu pažnju privukli ćilimi, nekoliko primjeraka narodne nošnje, kolovrati te stare fotografije i knjige sa spisima s početka 20. vi kraja 19. vijeka.

- Veliku zahvalnost upućujem prvenstveno mještanima Vojakovačkog Osijeka na vrijednom trudu oko pripreme ove lijepe izložbe - rekla je Goranka Manojlović, predsjednica križevačkog VSNM-a.

Najmanji segment izložbe bio je posvećen knjigama i spisima, no to nimalo ne umanjuje značaj izloženih eksponata. Izložena je bila biblija, Novi zavjet koji je 1901. godine štampan na ćirilici i više primjeraka zemljišnih dokumenata iz doba Kraljevine Jugoslavije. Ova izložba ne bila moguća bez privatnih zbirki osječkih porodica Šuka, Vučić, Cetušić, Radanac i Vitanović. Tu valja posebno spomenuti zbirku Područne škole Vojakovački Osijek za koju je najzaslužniji učitelj Tihomir Pleše. Osim slavskoga zbora, dva dana ranije, u subotu održana je i seoska zabava koja je bila izuzetno posjećena i za koju zaslugu imaju mlađi mještani Vojakovačkog Osijeka.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više