Novosti

Kronika

‘Никoлaje’ у Вojaкoвaчкoм Oсиjeку

Tрaдициoнaлнa литургиja пoвoдoм крснe слaвe у мjeсту кoд Kрижeвaцa: Mjeштaнин Вojaкoвaчкoг Oсиjeкa Joвo Шукa прoглaшeн je зa oвoгoдишњeг црквeнoг кумa

3mghpj9x18bk8fb2qajdid4kdj6

Liturgija za slavu

Ttradicionalna liturgija povodom krsne slave crkve Svetog Nikole održana je u Vojakovačkom Osijeku kod Križevaca, 22. maja. Svetoj liturgiji koju su zajedno vodili sveštenici Đorđe Filipović i Marko Nogić, prisustvovali su mještani Vojakovačkog Osijeka te okolnih sela.

- Raduje me što se svake godine na ovaj dan mogu doći u Vojakovački Osijek te sa mojim pravoslavnim vjernicima proslaviti ovu važnu crkvenu slavu. Vjerska tradicija je važna, a narodni običaji se moraju održavati. Ovaj narod koji vjekovima živi na Kalniku to najbolje zna. On nikada nije zaboravio svoje porijeklo i svoju kulturu. U najtežim vremenima očuvao je ovaj pravoslavni hram i slavu na njegova sveca zaštitnika, svetog Nikolu. Na tome im ovom prilikom iskreno zahvaljujem te moram naglasiti kako sam zbog toga posebno ponosan. Na ovaj praznični dan, zaželio bih još samo da crkva sv. Nikole u budućnosti bude obnovljena te da se na taj način sačuva za buduće generacije – rekao je Đorđe Filipović, paroh križevački.

Prema običaju, i ove je godine izabran crkveni kum koji je među prvima učestvovao u ceremoniji lomljena i dijeljenja slavskog hljeba. Vjernici su se počastili i slavskim koljivom.

- Svake godine na ‘Nikolaje‘ kako mi nazivamo ovu krsnu slavu, određuje se crkveni kum. Ovo godine to je zapalo mene. To je velika čast. Drago mi je što naš sveštenik brine o crkvi i vjerskom životu svih nas. Ove godine zaslugom oca Đorđa, nabavljene su dvije nove litije. Preostaje nam još samo da se što prije renovira crkva – rekao je Jovo Šuka, mještanin Vojakovačkog Osijeka koji je proglašen za ovogodišnjeg crkvenog kuma. Seosko slavlje preseljeno je u porodične kuće mještana koji na ‘Nikolaje‘ po narodnom običaju pozivaju u goste rođake i prijatelje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više