Novosti

Kultura

Прeсjeк рaдa

Kрaj гoдинe биo je нaмиjeњeн живoм рeзимeу рaдa мoрaвичкoг пoдoдбoрa Прoсвjeтe и KУД-a Жeљeзничaр

Large moravice 1

Učesnici koncerta (foto Natalija Dokmanović)

Moravičani su već tradicionalnim koncertom, održanim 29. decembra u Domu kulture u organizaciji tamošnjeg pododbora Prosvjete i KUD-a Željezničar, zaključili aktivnosti u prošloj godini. Osim ansambala dvaju domaćina, u programu koji je trajao skoro sat i pol, nastupio je i Folklorni ansambl Svetog Nikole iz Rijeke.

- Najbolji poklon koji možemo dobiti za praznike je spoj dragih ljudi, glazbe, veselja, pjesme, plesa i dobre energije. Svega toga bilo je na izvoz na tradicionalnom Novogodišnjem koncertu. Kraj godine savršen je za stvaranje presjeka rada u protekloj godini, a naš je bio vrlo plodonosan i šarolik, pa je red bio i da to proslavimo. Koncert smo organizirali zajedno s našim KUD-om Željezničar uz nastup muzičke sekcije s plesnim i pjevačkim numerama uz vodeće vokale Dejana Jezdića i Novice Vučinića, kao i škole harmonike pod vodstvom učitelja Stefana Bunete. Naš dom je bio u potpunosti pun, s preko 200 ljudi, rekao nam je predsjednik pododbora Novica Vučinić koji je s ostalim učesnicima programa poželio sretnu i uspješnu 2024. godinu.

Gostujući i folklorni dio domaćini su prepustili profesionalcima i kako kažu, dragim prijateljima iz Rijeke, uz koje su proputovali cijelu Srbiju.

- Ovaj koncert je stvarno tradicionalan, unazad pet godina otkako sam predsjednik KUD-a Željezničar održavao se svake godina, a održavao se i ranije koliko pamtim - rekao nam je Dejan Jezdić, ističući da je KUD odlično surađuje s Prosvjetom na nizu aktivnosti, zahvaljujući činjenici da je u KUD-u i Prosvjeti većinom isto članstvo. Također po tradiciji, nakon koncerta nastavljeno je i druženje gostiju i izvođača.

Sedamnaestog decembra pododbor Prosvjete organizirao je studijsko putovanje u Zagreb gdje ih je dočekao Nikola Vukobratović iz Arhiva Srba u Hrvatskoj i proveo ih rutom važnih srpskih institucija.

- Među ostalim, vidjeli smo Privrednikov Dom, redakcije Novosti i Vide TV, Galeriju Prosvjete i njihove ostale prostore kao i obnovljeni Hram na Cvjetnom trgu. Slobodno vrijeme koristili smo za obilazak zagrebačkog adventa, a nakon toga krenuli u Čazmu, na imanje obitelji Salaj, gdje smo uživali u njihovoj gastronomskoj ponudi, vatrometu i tisućama lampica koje su nas vratile u djetinjstvo, rekla nam je članica pododbora Natalija Dokmanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više