Novosti

Politika

Potpuni trijumf SNS-a na lokalnim izborima u Srbiji

Srpska napredna stranka osvojila je vlast u gotovo svim gradovima u Srbiji, dok je razjedinjena opozicija pretrpjela još jedan poraz. DSHV-u mandati u Somboru i Subotici

Large vucic najnoviji

Aleksanar Vučić u štabu SNS-a (foto R.Z./ATAImages)

Vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) proglasila je u nedjelju navečer pobjedu u Beogradu, Novom Sadu i većini lokalnih uprava u Srbiji nakon izbora u kojima su birani vijećnici u 67 gradova, općina i gradskih općina. Pobjedu je u sjedištu SNS-a proglasio član te stranke i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je u svibnju prošle godine formalno odstupio s čela SNS-a, koji je u Srbiji na vlasti 12 godina. Izbori bilježe manju izlaznost nego na prosinačkim izborima prošle godine.

"Nevjerojatna je pobjeda u Novom Sadu s 52 posto osvojenih glasova, a u Skupštini Beograda ćemo umjesto ranijih 54 mandata, imati 62 ili 63, rekao je Vučić novinarima u sjedištu SNS, nepuna dva sata nakon zatvaranja birališta. Teško vrijeme nas očekuje, prvenstveno agenda gospodarskog rasta, a napose će biti teško na vanjskopolitičkom planu. Očekujem od vas da pružite ruku političkim protivnicima, oni sad imaju značajnu zastupljenost u lokalnim samoupravama, i to morate imati u vidu, ponajprije u Nišu, gdje rezultati nisu kakve smo očekivali", rekao je Vučić u izbornom stožeru SNS-a. Nositelj oporbene liste "Dr. Dragan Milić", liječnik Dragan Milić, izjavio je na temelju preliminarnih rezultata da je "od večeras Niš slobodan grad" i da "nikada više nevidljiva beogradska ruka" neće upravljati tim gradom. 

Sve liste SNS-a i njezinih koalicijskih partnera na lokalnim izborima nosile su ime predsjednika Srbije - "Aleksandar Vučić - Srbija sutra", što je oporba vidjela kao zlouporabu i sukob interesa, s obzirom da Ustav određuje šefa države kao predsjednika svih građana.

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokraciju (CeSid) Bojan Klačar potvrdio je da je lista "Aleksandar Vučić - Beograd sutra" osvojila 52,9 posto u Beogradu, odnosno 64 od 110 mandata. Lokalni izbori u Beogradu uslijedili su nakon što vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) nije uspjela formirati većinu u gradskoj skupštini poslije izbora 17. prosinca prošle godine koje oporba smatra pokradenim izbornim inženjeringom, migracijom birača i nizom zlouporaba, koje su konstatirali i međunarodni promatrači.

Promatračka misija OESS-a (ODIHR) je nakon prosinačkih parlamentarnih i beogradskih izbora uputila srbijanskim vlastima preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa, napose uređenja popisa birača, ravnopravnu dostupnost oporbe medijima i izbjegavanje tzv. dužnosničke kampanje, ali je u višemjesečnim pregovorima učinjeno tek malo toga.

Oporba je na današnje izbore, ponajprije u Beogradu, izišla podijeljena, a jedan dio oporbenih stranaka odlučio se za bojkot, uz obrazloženje da vlast nije osigurala fer uvjete za demokratski izborni proces.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) osvojio je u nedjelju tri vijećnička mjesta u Subotici i dva u Somboru. U Subotici, političkom, obrazovnom i kulturnom središtu hrvatske manjine, DSHV je dobio 2.182 glasa (4,32 posto) te je kao manjinska lista osvojio tri vijećnička mandata. Ova je stranka u Somboru dobila povjerenje 735 građana (2,37 posto) te će u Skupštini grada imati dva predstavnika. DSHV je nastupao u koaliciji s bošnjačkom Strankom pravde i pomirenja te se zalagao za uključivanje Hrvata u procese donošenja odluka, otvaranje Hrvatskog školskog centra u Subotici, obnovu hrvatske drame u gradskom kazalištu, bolju komunalnu opremljenost sredina u kojima žive pripadnici te zajednice. SNS je proglasio pobjedu na lokalnim izborima u svim mjestima Vojvodine.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više