Novosti

Politika

Poroci i strasti

Damira Borasa obuzela je parnična strast kako mu se bliži kraj mandata na čelu Sveučilišta u Zagrebu: Po tužbi upravo te ustanove, na zagrebačkom Općinskom sudu startao je proces protiv udruge Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ)

E7sz6my2rzxgb051760u7bf4tw8

Damir Boras (foto Marko Prpić/PIXSELL)

U pravosudnoj rubrici ovog tjedna ponovno nam gostuje Damir Boras kojeg je parnična strast, inače, nezadrživo obuzela tek u novije doba, kako mu se bliži kraj mandata na čelu Sveučilišta u Zagrebu. I eventualni početak još jednog, dakako, jer se naš dobri rektor nedavno i službeno kandidirao za dodatnu rundu šefovanja nad najvećom domaćom akademskom institucijom. A na zagrebačkom Općinskom sudu, dakle, u međuvremenu je startao proces po tužbi upravo te ustanove protiv udruge Mlade antifašistkinje Zagreba (MAZ). Jer internetski portal MAZ.hr objavio je lani kritički tekst o Borasu, pa je on – skriven iza sveučilišne uprave – zatražio objavu svog iscrpnog demantija. Potom se nije zadovoljio ukupnim tretmanom demantija koji je ipak objavljen u cijelosti, a sad mu je već, po svemu sudeći, apetit i dodatno narastao.

Na prvom, uvodnom ročištu u ponedjeljak, 5. veljače punomoćnici tužitelja zatražili su tako saslušavanje posebnih svjedoka. Riječ je o izvjesnim nastavnicima s Hrvatskih studija koji bi imali naglasiti da MAZ-ovi kritičari sveučilišnog upravljanja tom sastavnicom nisu bili u pravu. Pa se proces na temu aranžiranja jednog demantija lagano pretvara u zanimljiviju diskusiju o, izgleda, samom njegovu predmetu. Za to vrijeme se Hrvatski studiji ubrzano pune svježim kadrom po ukusu rektorata, i ne treba sumnjati da će prikladnih svjedoka za ovu svrhu biti više nego dovoljno. No prava vijest s tog suđenja jest neuobičajeno velik interes javnosti s dvoznamenkastim brojem promatrača u sudnici, što je svakako za pozdrav. Ipak, trebat će inteligentno rasporediti snage, znamo li da je Damir Boras pokazao nervozu i spomenutu noviju sklonost pravosudnim rješenjima. Nije tu samo onaj skaredni slučaj kontra jednog studenta, a od čega je naposljetku taktički, mada nevoljko odustao.

Na lageru su i tri specijalna procesa pred Ustavnim sudom, gdje su završili državni zakoni koji se usuđuju regulirati okvire autonomije sveučilišta mimo totalne upravne slobode kakvu je zamislio sam Boras.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više