Novosti

Kronika

Pomoć upitna

U sklopu dosadašnjeg projekta "Pomažem drugima - pomažem sebi" bilo je zaposleno 50 žena koje su pomoć pružale za 360 starih i nemoćnih osoba. No novi program "Zaželi" u Karlovcu će biti reduciran, ako ga uopće bude

Large cim 5

Karlovac (foto Kristina Štedul Fabac/PIXSELL)

Mnoge starije stanovnike Karlovca i okolnih mjesta, posebno one iznad 80 godina života koji imaju zdravstvene probleme, uvelike je oneraspoložila informacija da Crveni križ prestaje pružati pomoć u kući u sklopu općepoznatog projekta "Zaželi", u kojem su zapošljavane žene teže zapošljivosti, one iznad 50 godina starosti.

U Karlovcu se projekt zvao "Pomažem drugima - pomažem sebi". U tom je projektu bilo zaposleno 50 pomagačica. U širem dijelu Karlovca tu je bilo obuhvaćeno preko 360 korisnika, starijih žena i muškaraca, bolesnih, teže pokretljivih koji su pomoć posebno trebali u vrijeme ovogodišnje proljetne epidemije. Ona je ostvarivana kroz dostavu hrane, lijekova i ostalih potrepština, ostavljanih ispred vrata, a iste stvari trebaju im posebno i sada kada korona virus ponovo hara. Svi ti ljudi sada su ostali na "suhome", bez ikakve pomoći.

Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac organiziralo je okrugli stol projekta "Pomažem drugima – pomažem sebi". Tema je bila "Prevencija socijalnog isključivanja i unapređenje kvalitete života starijih i nemoćnih osoba i djelatnica kao rezultat projekta". Na okruglom stolu su predstavljeni rezultati projekta koji završava krajem mjeseca te prezentirane analize uspješnosti ostvarivanja zadanih ciljeva iz područja socijalne uključenosti. Sam projekt je trajao 30 mjeseci, a djelatnice su bile zaposlene 22 mjeseca.

- Kroz projekt je bilo zaposleno 50 žena i to je bio jedan od većih u RH. Uz to 30 žena je osposobljeno i dobilo je certifikate za obrazovanje; 26 ih je osposobljeno za gerontodomaćice i četiri za računalne operaterke. Dakle, svima njima se pomoglo pri ponovnom povratku na Zavod za zapošljavanje kako bi lakše dobile posao - rekla je ravnateljica karlovačkog Crvenog križa Branka Hastor.

Bilo je obuhvaćeno izuzetno velike područje, od općina Draganić i Lasinja, dijela općine Krnjak, grada Karlovca do općine Vojnić. Kroz ovaj projekt je prošlo oko 360 korisnika i oni su trenutno ostali bez ikakve usluge. Jedan dio korisnika će lakše podnijeti nevolje, a drugi dio će se morati priviknuti do nekog novog projekta, do novog zapošljavanja žena i ovakvog načina pruženja usluga.

Neslužbeno, jer nitko nam to nije mogao potvrditi, od početka sljedeće godine bi mogao započeti novi program, ali s prepolovljenim brojem korisnika i angažiranih pomagačica jer novaca u državnoj blagajni za ovakve namjene očito ima manje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više