Novosti

Kronika

Пoмoћ oпoжaрeним пoљoприврeдницимa

Држaвa ћe из мjeрe 5 Прoгрaмa рурaлнoг рaзвoja РХ издвojити 20 милиjунa eурa зa пoжaрoм уништeнa пoљoприврeднa гoспoдaрствa. Нaтjeчaj зa кoриштeњe oвe мjeрe бит ћe рaсписaн вeћ 1. aугустa, a приjaвe нa сe примajу oд 1. листoпaдa

Aih0228sxo1sbpc6uvn2qfa95an

Požar u Gaćelezima (foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Država će iz mjere 5 Programa ruralnog razvoja RH izdvojiti 20 milijuna eura za požarom uništena poljoprivredna gospodarstva. Temeljem toga ovih dana se ubrzano donosi pravilnik koji definira uvjete prihvatljivosti za korištenje podmjere 5.2 – obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama te nepovoljnim klimatskim prilikama.

Natječaj za korištenje ove mjere bit će raspisan već 1. augusta, a prijave na natječaj će biti omogućene od 1. listopada zbog strogih pravila Europske unije koja u ovakvim prilikama zahtijevaju proglašenje elementarne nepogode te završetak rada povjerenstva za procjenu šteta. Iz Ministarstva poljoprivrede najavljuju da će u ovom natečaju olakšati uvjete prihvatljivosti kako bi se što već broj ljudi mogao javiti. Jedan od osnovnih uvjeta prihvatljivosti je da je proizvođač upisan u Upisnik poljoprivrednika za potporu, da se uništene parcele nalaze u Arkod sustavu te da šteta mora biti veća od 30 posto ukupnih površina pod zasadima. Pored toga, za navedeno područje županija mora proglasiti elementarnu nepogodu, a korisnik mora pribaviti procjenu štete. Kroz ovu mjeru dozvoljeni su troškovi za sanaciju poljoprivrednog zemljišta, izgradnju, rekonstrukciju i opremenje gospodarskih objekata, popravak ili nabavku poljoprivrednih strojeva, osnovnog stada te kupnju i sadnju sadnica višegodišnjeg bilja.

Iz Ministarstva najavljuju i mogućnost povećanja sredstava kroz ovu mjeru, a sve se financira u stopostotnom iznosu. Pored toga naglašavaju da se i prije završetka natječaja razmišlja o isplati avansa korisnicima kako bi što prije obnovili svoj proizvodni potencijal.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više