Novosti

Kronika

Jedan je lički krumpir

Održana šesta manifestacija Dan ličkog krumpira: lokalni proizvođači bore se s nelojalnom konkurencijom koja krumpir s drugih područja prodaje kao lički

Vp3cz4x5b27g3le4tu5ufacevju

U ličkoj općini Lovinac održan je šesti po redu Dan ličkog krumpira. Manifestacija je i ove godine okupila brojne izlagače iz županije i drugih dijelova Hrvatske.

Načelnik općine Lovinac Ivan Miletić prisjetio se samih početaka organizacije Dana ličkog krumpira i 2013. godine kada je osnovana tvrtka ‘Agro-Velebit’ te cjelokupnog puta oko zaštite zemljopisnog porijekla.

- Ove godine smo dostigli brojku od tisuću tona proizvedenog krumpira. Uvjeren sam da ćemo drugu tisuću puno lakše i puno brže postići. Naša misija je postići brend koji će gospodarski podići našu Liku - rekao je direktor ‘Agro-Vlebita’ Nikola Vidaković. Da misija neće biti ni malo laka najbolje govori podatak da je prije samo tridesetak godina poljoprivredna zadruga iz Lovinca sama proizvodila više krumpira nego što se danas proizvodi u cijeloj Ličko-senjskoj županiji. Izlagači kažu da i pored zemljopisne zaštite te regionalne oznake kvalitete, često imaju problema s plasmanom i prodajom krumpira te s nelojalnom konkurencijom koja krumpir s drugih područja pokušava prodati kao lički.

U goste su stigli predstavnici udruge uzgajivača krumpira, ali i slavonske općine Hercegovac koji su istaknuli da vide puno načina za suradnju ove dvije regije. Upravo u ovoj općini je smještena proizvodnja čipsa, pa bi se sve veće količine krumpira mogle plasirati tamo. Župan Ličko-senjske županije Darko Milinović kaže da u Lici posluje oko 5.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava pa je županija samo ove godine uložila preko 266 milijuna kuna u brojne projekte.

U nastavku gotovo cjelodnevnog druženja organizirana je i prva svjetska krumpirijada gdje su učešće u nekoliko natjecateljskih disciplina uzeli natjecatelji iz nekoliko županija, ali i djeca iz nekoliko škola. Najzanimljivije je bilo takmičenje u izboru najtežeg, najneobičnijeg i najukusnijeg ličkog krumpira. Nakon nekoliko degustacija, tročlani žiri je za najukusniji krumpir u pečenju pola odabrao krumpir sorte Agria koji je prijavio OPG Miće Mašića iz Vrhovina, osvojivši prigodnu nagradu. Isti OPG je odnio nagradu i za najnebičniji krumpir, a nagrada za najteži lički krumpir ove godine otišla je u ruke vlasnika OPG-a Rast iz Gospića.

OPG Miće Mašića proizvodnjom ličkog krumpira bavi se već preko 40 godina, a ovo je već treći put da na Danu ličkog krumpira osvaja nagrade za kvalitetu. Od prošle godine nositelji su i regionalne oznake kvalitete Lika Quality, upravo za lički krumpir. Brojni posjetitelji i izlagači otišli su zadovoljni kućama pošto je i ove godine povećana količina krumpira proizvedena na ličkim njivama. Svi očekuju da će ovaj proizvod uskoro na razini cijele države zauzeti mjesto koje mu pripada te da će brojne zapuštene površine u Lici ponovo biti zasađene ovom kulturom.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više