Novosti

Politika

Plenković pozvao pripadnike nacionalnih manjina da se slobodno izjasne

Pozivam sve naše sugrađane, pripadnike nacionalnih manjina, da se slobodno izjasne u skladu sa svojim osjećajima i pripadnosti kako bismo dobili kompletnu sliku strukture hrvatskog društva, kazao je premijer Andrej Plenković nakon sastanka koalicijskih partnera

Large plenkovic

Premijer Andrej Plenković (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

Na današnjem sastanku koalicijskih partnera u Vladi glavne teme bile su novi zakon o referendumu te Nacionalni plan oporavka i otpornosti za koji je sjelo prvih 818,4 milijuna eura od Europske komisije. Na sastanku se razgovaralo i o popisu stanovništva čija je druga faza upravo počela. Osam tisuća popisivača i popisivačica krenulo je na teren. Svaki je zadužen za 200 do 250 adresa, dolaze na adrese kućanstava te popisuju osobe, kućanstva i stanove. Od onih koji su se popisali samostalno preko sustava e-Građani popisivači će preuzimati kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

"Dosadašnji odaziv veći je od svih predviđanja koji su imali u Državnom zavodu za statistiku, više od 40 posto stanovništva već se popisalo digitalnim putem. Danas je započela druga faza popisa stanovništva. Pozivam sve naše sugrađane, pripadnike nacionalnih manjina, da se slobodno izjasne u skladu sa svojim osjećajima i pripadnosti, da dobijemo kompletnu sliku strukture hrvatskog društva", izjavio je premijer Andrej Plenković nakon sastanka.

Podsjećamo, na stranici e-srbin.hr nalaze se odgovori na sva ključna pitanja vezana uz popis za pripadnike i pripadnice srpske nacionalne manjine. Objašnjeno je koja prava srpske zajednice u Republici Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja, na koje se sve načine provodi popis stanovništva ove godine, koje se sve usluge mogu ostvariti preko njega i zašto je važan za popis stanovništva, te upute za komunikaciju s članovima zajednice oko popisa i druge korisne informacije korisne u provođenju aktivnosti vezanih uz popis.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više