Novosti

Kronika

Pjesme drugih

Dobro organizirane, spontane i neposredne pjesničke večeri "Čitanje drugih" održane u zagrebačkoj "Prosvjeti" u okviru Dana srpske kulture

Large drugi 11 aras ergic matic

Staša Aras, Ivan Ergić i Dejan Matić (foto Nenad Jovanović)

Svi oni koji su tokom tri večeri, od 15. do 17. oktobra, došli u prostorije SKD-a "Prosvjeta" u Zagrebu mogli su čuti raskoš pjesničkog stvaralaštva regionalne poezije. U okviru programa "Čitanje drugih", koji se održava kao komponenta ovogodišnjih Dana srpske kulture pod motom "Umjetnost približavanja", pjesnici Marko Tomaš, Ivan Ergić, Dejan Matić, Ivica Prtenjača, Korana Serdarević i Antej Jelenić te Staša Aras koja je i moderirala pjesničke večeri pročitali su radove 30 pjesnika s prostora bivše Jugoslavije, kao i poneku svoju.

- Program smo osmislili kako bismo potaknuli komunikaciju i društvene probleme učinili vidljivim kroz umjetničko djelovanje te da što bolje povežemo kulturno-umjetničke scene na ovim prostorima - rekla je na otvaranju manifestacije Davorka Perić, voditeljica kulturnih programa u "Prosvjeti" i autorica koncepta.

Prisutne je tada pozdravio i potpredsjednik "Prosvjete" Siniša Tatalović.

– "Prosvjeta" razvija interkulturalni pristup kulturi, što znači da nećemo biti zatvoreni za druge, nego ćemo participirati u njihovoj kulturi, posebno većinskog naroda s kojim živimo. Došli smo u posjed zgrada i zemljišta koji su nekad pripadali "Prosvjeti" i planiramo ih urediti kako bismo mogli kulturne programe podići na viši nivo. Nadam se da će za nekoliko godina ovdje biti Srpski kulturni centar koji će zadovoljiti potrebe naše zajednice i biti mjesto kulturnog sretanja u Zagrebu - rekao je Tatalović.

Podsjetio je da su ovogodišnji Dani srpske kulture drugačiji nego prethodnih godina.

- Proširili smo ih na period od mjesec dana. Realiziramo i one programe za biranu publiku koji će našu zajednicu prezentirati na drugačiji način nego do sada. Naša kultura nije samo tradicionalna. Takav pristup ćemo i dalje njegovati s puno novih sadržaja, pogleda i aktivnosti za koje se nadam da će u skoroj budućnosti privući i mlade ljude koji suštinski nedostaju jer se nalaze u nekoj vrsti kulturne izolacije - naglasio je Tatalović koji je pozdravio učitelj(ic)e srpskog jezika i kulture po modelu C koje su u Zagrebu polazile seminar u cilju unapređenja obrazovanja na srpskom jeziku i pismu.

Za dojmove smo pitali i Dejana Matića, pjesnika i glavnog i odgovornog urednika Trećeg Trga, jednog od vodećih izdavača suvremene poezije u Srbiji.

- Zadovoljstvo mi je da sam deo događaja koji podstiče upoznavanje kulture naših susednih i bratskih naroda i jezika. Sve takve inicijative su dobre, jer iako je prošlo dosta godina od tragedije koja je zadesila našu bivšu zemlju i njene narode, ono što je činjeno od strane političkih elita i onih koji mogu da značajnije od samih umetnika utiču na zbližavanje, razumevanje i opraštanje, ne pokazuje spremnost da se prevaziđe prošlost i tako dođe do obećavajuće budućnosti. Svi znamo, iako nismo istoričari, da prenebregavanje onog što se desilo u prošlosti, predstavlja problem sadašnjosti i budućnosti. Zato se nadam da će takvih događaja i projekata koje organizuje "Prosvjeta" biti više jer oni mogu pomoći da se narodi i njihove kulture više upoznaju - rekao je Matić za Novosti.

Naglasio je da su program obilježila neformalna atmosfera uz spontane razgovore i dijalog koji tokom trajanja tih večeri.

- Književne elite naših naroda i kulturnih centara su često previše zatvorene. Nekad nije dovoljno samo napraviti program, nego je potreban kontinuitet i stalno preispitivanje sebe i svojih stavova, pogotovo oko pitanja kulture, jezika i jezičkog nasleđa. Zato je važno da što otvorenije pričamo o tome - rekao je Matić koji je donirao i dio donesenih knjiga za "Prosvjetinu" biblioteku "Knjige iz ormara".

Kako je za Novosti izjavila Staša Aras, program je nadmašio njena očekivanja.

- To je izvrsna ideja, pogotovo što se nije moglo planirati koje će pjesnike ljudi izabrati. Kroz te čitane pjesnike otvorilo se mnoštvo svjetova koje otvara poezija, što onda otvara prostor i za neka nova čitanja. Ako svemu dome dodamo i druženje i upoznavanje, jer se mnogi akteri do sada nisu odranije poznavali, možemo reći da je to bio dobro organiziran, ali i spontan i neposredan događaj - naglasila je Aras.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više